Михаил Калашников бе погребан с военни почести

Михаил Калашников бе погребан с военни почести

Знаменитият руски оръжейник Михаил Калашников, който почина в понеделник на 95-годишна възраст, бе погребан на военното мемориално гробище край Москва, предаде РИА Новости в петък. Сред отдалите почит на конструктора бяха и президентът на Русия Владимир Путин, който положи червени рози пред ковчега, и министърът на отбраната Сергей Шойгу.

 

Отдаването на почит пред Калашников продължи два дни. Тленните му останки бяха положени в Ижевск - столица на република Удмуртия, където се намират прочутите оръжейни заводи от концерна "Калашников". През Свято-Михайловския катедрален храм са минали над 60 хиляди души да отдадат последна почит пред тялото на оръжейника.

 

Ковчегът с Калашников премина по главната алея на мемориалното гробище в Подмосковието на лафет, а погребението се извърши с почетен ескорт и оркестър в присъствието на висши държавни служители.

 

Мемориалният комплекс в Митишчи край столицата с площ 53 хектара, открит наскоро, е замислен като пантеон за изтъкнати личности, прославили Русия, по-специално военни. Той включва гробище и военен музей, отбелязва АФП.

 

"В това единствено в света мемориално гробище ще почиват най-добрите наши съотечественици. Михаил Тимофеевич ще е първият от тях", заяви преди церемонията зам.-министърът на отбраната Николай Панков, цитиран от РИА Новости.

 

До момента там са погребани единствено останките на незнаен воин, убит през Втората световна война.

 

Михаил Калашников е автор на около 150 модела въоръжения, но е най-известен с автомата АК-47, създаден през 1949 г. и определян от самия оръжейник като неговата гордост. Автоматът, донесъл на своя създател световна слава, е приет на въоръжение в 55 страни и е включен в Книгата на Гинес като най-разпространеното оръжие в света.

 

Удостоен с множество отличия, Калашников никога не е получавал пари от продажбите на автомата, достигнали според някои данни над 100 милиона екземпляра в повече от 80 държави.

 

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?