Михаил Константинов: Който твърди, че манипулираме изборните резултати, е лъжец, невежа или и двете

Изборният закон не е свещена крава, но трябва да се внимава

Михаил Константинов: Който твърди, че манипулираме изборните резултати, е лъжец, невежа или и двете

Шефът на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов коментира в събота, че не се притеснява от възможността да бъде освободен от поста директор на дружеството.

"Никога не ме е притеснявал такъв факт. Ние сме демократична република и всеки може да си иска, каквото и да било. Но моята оставка е едно, или там по-скоро моето отстраняване от поста, а съвсем друго е да се твърди, че моето дружество извършва манипулация на изборните резултати. Защото те това казват – че "Информационно обслужване" извършва манипулация на изборните резултати. Който твърди такова нещо, е или лъжец, или изборен невежа, или комбинация от двете", каза Константинов пред радио "Фокус".

Той каза още, че изборното законодателство не е свещена крава и трябва да се променя. Но посочи, че някои от промените, които се анонсираха в последно време, изискват промяна в Конституцията.

"Например т.нар. "дистанционно гласуване", което е или интернет гласуване, или гласуване по пощата. То изисква от Конституцията да се премахне изискването за тайна на гласувалия, тъй като при дистанционно гласуване тайна на гласуването няма. Тайна на гласуването може да се осигури само при гласуване в присъствието на секционна комисия.

Ще ви дам един пример. Ако в секцията, където гласувате, излезете от тъмната стаичка и си покажете бюлетината, как сте гласували преди да я пуснете в урната, изобщо никъде няма да я пуснете. Комисията ще направи вашия глас недействителен, а вас ще ви изритат от секцията.

Защо? Защото сте нарушили Конституцията и съответно Изборния кодекс. Така че нека хората, които искат да въведат дистанционно гласуване, да бъдат така добри да направят тази малка промяна в Конституцията. На мен лично тайната на вота изобщо не ме интересува в личен план, но тя е въведена, за да има свобода на волеизявлението на избирателя, да се чувства той свободен в избора си, да не се чувства задължен да угоди на някого или пък някой да му е платил и да контролира как той гласува. Затова е тайната на вота. Така че ОК – махат тайната на вота и се въвежда дистанционно гласуване"

Той посочи, че в една от най-добре работещите демокрации Австрия през 2016 г. австрийският съд е касирал изборите заради дефекти в гласуването по пощата.

"И това е държава, която работи като часовник. Как работят австрийските пощи, как работи австрийската администрация – това е една мечта. Така че нека нашите хора, които ще въвеждат пощенско гласуване – в което няма нищо лошо, разбира се, – да вземат този опит и да видят какво се е случило в Австрия и да не го допускат", каза още Константинов.

По повод машинното гласуване Константинов припомни, че на 4 април в цял един изборен район – Велико Търново беше отменено машинното гласуване поради грешка в софтуера, който изкривяваше резултатите. "Ако вотът беше само машинен, Конституционният съд щеше задължително да касира изборите в този район, защото хората гласуваха за едно нещо, а получаваха нещо друго. Само фактът, че там имаше и хартиено гласуване, спаси гласуването във Великотърновския изборен район", каза Константинов.

"В Европа машинно гласуване няма. Мога да го повторя – няма машинно гласуване. Мога да го потретя. Колко хора гласуват машинно в Европа? По-малко от 1%. А там, където имаше машинно гласуване, хората си изхвърлиха машините. В Германия машинното гласуване е забранено с решение на Конституционния съд, и то с такива съображения и мотиви, които всеки може да провери в интернет, които на практика заличават това гласуване от правния мир на федералната република", каза Константинов. 

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021