Михаил Константинов си връща на ДСБ със "сигнал" срещу Костов

Прокурор Ася Петрова изрази незабавна готовност да се самосезира

Заместник-главният прокурор Ася Петрова, сн. БГНЕС

Режисирана сценка се разигра на заседанието на Изброния борд в сряда между зам.-главния прокурор Ася Петрова, определена да следи за честността на изборите, и проф. Михаил Константинов, който остана в борда на "Информационно обслужване", въпреки обещанието да напусне. Константинов, който има да си връща на ДСБ заради твърденията им, че в "Информационно обслужване" има хора, натоварени да изкривят изборния резултат, запита Ася Петрова дали прокуратурата ще се самосезира за "факта, че един политически лидер е поискал от друг 1 000 000 лева."


Проф. Константинов, който е бивш член на ЦИК от квотата на СДС, ДСБ и РЗС, а миналата година финишира като назначение на ГЕРБ в "Информационно обслужване", направи дълга увертюра, обяснявайки, от години се знае за съществуването на проблем с "купуването на депутатски места". "Всички знаем, разбира се, това е недоказуемо, че много кандидати си купуват местата в листите", зави Константинов. "В този смисъл искам да ви питам ще се самосезира ли прокуратурата за факта, че един политически лидер е поискал от друг 1 000 000 лева", запита той.

Константинов визира изявление на Ваньо Шарков от "Синьо единство" пред в. "Преса", че преди да се провали подписването на коалиционно споразумение с ДСБ, Иван Костов е поискал от бъдещите си партньори, за които бяха отредени 12 места във водаческите листи, 1 000 000 лева за предизборната кампания. Кой знае защо този факт бе тълкуван от Михаил Константинов като "купуване" на депутатски места.

Без да се поколебае, Ася Петрова заяви, че подобно твърдрение е "основание прокуратурата да се самосезира".

Малко по-късно пред Mediapool от държавното обвинението уточниха, че заместник-главният прокурор всъщност имала предвид, че ще се запознае с текста на интервюто на Шарков и ако открие основания, щяла да се самосезира.

Mediapool се опита да се свърже и с бившия депутат от СДС Шарков, за да обясни той дали "Синьо единство" са се почувствали изнудвани да "купуват" договорените "кандидат-депутатски места".

"Такова искане в никакъв случай не е било ултиматум, още повече, че преговорният им екип го прие", заяви пред Mediapool лидерът на ДСБ Иван Костов. "Това трябваше да бъде част от съфинансирането на кампанията, в която и те щяха да участват", уточни той.

По принцип между партиите в дадена коалиция е нормална практика да се поделят разходите за предизборната кампания.

Близката до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов прокурор Ася Петрова участва в заседанието на Изборния борд към МС, за да разясни съвместните действия на междуведомственото звено на МВР, ДАНС и прокуратурата, което ще се занимава с изборните измами.

В неделя вечерта по Нова телевизия бе излъчено разследване, което показва инструктаж за купуване на гласове, проведен в хотел на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, но до момента прокурор Петрова не е реагирала публично по никакъв начин. Два дни след излъчването на репортажа и след множество въпроси от различни медии, Районната прокуратура в Етрополе съобщи, че е разпоредена проверка. 

Споделяне

Още от България