Микроземетресение усетено в събота вечер в София

Микроземетресение усетено в събота вечер в София

Земетресението, което в събота вечерта е усетено слабо в София, е микроземетресение, с магнитуд от 2,5 по скалата на Рихтер с епицентър е между Драгалевци и Бояна. Това заяви проф. Емил Ботев - ръководител на секцията "Сеизмология" при Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

Земетресението е била с дълбочина е от 5 до 10 километра. Земният трус е във Витошкия разлом, който е достатъчно активен, но от половин година "не е имало никакви събития по него", обясни сеизмологът.

Земетресенията с магнитуд под 3 по скалата на Рихтер не могат да предизвикат никакви въздействия върху инфраструктурата, "а само върху психиката на хората", коментира пред БТА  проф. Ботев силата на земния трус от тази вечер.

Попитан дали се очакват последващи земни трусове, проф. Ботев отново отбеляза, че това е микроземетресение, след като е с магнитуд под 3 по скалата на Рихтер. Сеизмологът припомни, че последващи трусове имаше у нас след силното земетресение в Перник преди няколко години, което беше с магнитуд между 5,6 и 5,8 по скалата на Рихтер.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?