Милотинова и Етем внесоха в парламента новия медиен закон

Още през миналата година от управляващото мнозинство заговориха, че се подготвя нов закон за радио и телевизия. Едва вчера обаче в деловодството на парламента беше депозиран проект, чиито вносители са председателят на медийната комисия Милена Милотинова от НДСВ, зам. председателката на комисията Емел Етем от ДПС и група народни представители, съобщи БТА.

Първоначално от НДСВ и ДПС анонсираха проект с автор Иван Павлов от НДСВ, медийната комисия дори публикува в сайта си неговия текст. Идеята на Павлов за създаването на два регулаторни органа или два СЕМ-ма - един за частните медии и друг за обществените, предизвика остра критика от страна на експертите и на самите надзорници, които прогнозираха въвеждането на двойни стандарти в медийната регулация. Другата идея на Павлов, посрещната с недобрение, беше за редукция на президентската квота в СЕМ за сметка на увеличаването на парламентарната. Негодуванието на президента Георги Първанов по този повод се прояви и неговия отчет по повод първата година от встъпване в длъжност. Той заяви, че управляващото мнозинство се опитва да му отнема правомощия, визирайки с тези си думи и намаляването на неговата квота в СЕМ. Първанов се произнесе благосклонно към сегашните си представители в надзорния орган, макар те да са определени от неговия предшественик Петър Стоянов.

По време на дебатите по повод предстоящата промяна в медийния закон, членът на СЕМ Георги Лозанов направи предложение да се въведе нова гражданска квота в СЕМ, която да се посочва от авторитетни нестопански организации, имащи зад гърба си реализирани поне три значими проекта. Лозанов образно каза, че квотите могат да бъдат в съотношение - три по три по три - трима от президентската, трима от парламентарната и трима от гражданската квота. Идеята му срещна първоначално одобрението на експертите и на самия президент Първанов, а след това и на самото управляващо мнозинство. На специална среща на лидерите на ПГ на НДСВ и на ПГ на ДПС Панайотов и Доган, в присъствието и на членовете на медийната комисия от двете групи, обаче беше взето политическото решение гражданската квота да стане реалност за сметка най-вече на президентската квота.

Днес в 13 часа вносителите на новия проектозакон ще дадат пресконференция за вижданията си защо трябва да бъде променен законът за радио и телевизия.

Споделяне

Още от България