"Мини Марица Изток" готова на бонуси, но само за производството

Синдикатите искат за всички, стачката почва довечера

Профсъюзите в мините са непреклонни за стачката, сн. БГНЕС

Ръководството на "Мини Марица Изток" е готово да плати допълнителни средства заради изработения повече добив на въглища през миналата година, но само на пряко заетите в производството, съобщиха от дружеството в неделя, когато се очаква вечерта да стартират ефективните стачни действия на работници и служители. Управата на въгледобивното дружество призова синдикатите на преговори и обяви, че всякакви други действия извън плащането на бонуса само на заетите в производството ще доведат мините до тежко финансово състояние.

В обръщение към миньорите изпълнителният директор Евгени Стойков посочва, че оценява по достойнство положените от тях усилия за изпълнение на производствената задача за 2011 година. Според него допълнителни възнаграждения за повишения добив, каквото споразумение е било постигнато миналото лято, трябва да получат само онези, които пряко са допринесли за това.

 

"За четвърто тримесечие със заплатите за декември 2011 г. ще бъдат разпределени компенсации в размер 10.35 процента върху тримесечното брутно трудово възнаграждение", се посочва в обръщението.

 

Това обаче не е било прието от синдикатите, които обявиха, че в неделя в 20 часа стачката ще започне в трите рудника на мините. Профсъюзите настояват и за подобряване на условията на труд и закупуване на нова техника.

 

"Другите искания са непосилни за дружеството и биха го довели до тежко финансово-икономическо състояние. Общият размер на всекидневните загуби при ефективна стачка ще бъдат между 1.6 и 3 млн. лв., което ще затрудни плащанията към персонала и разплащанията с доставчиците и клиентите", предупреждава шефът на мините в Раднево.

 

Според него са положени всички усилия в последните 12-часови тежки преговори, за да се декларират добрите намерения на мениджърския екип на дружеството. За съжаление предложението не беше прието, но смятам, че има още възможности за преговори, каза Стойков.

 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че загубите за "Мини Марица Изток" от започващите тази вечер ефективни стачни действия ще бъдат по-големи от сумите, които трябва да бъдат заплатени на миньорите. Исканията на миньорите не са свързани само с пари, заяви от своя страна президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

 

Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, миньорите ще могат да получават бонуси, когато бъде подписан нов колективен трудов договор.

Споделяне

Още от България