Министър Бъчварова подозира организация зад протестите в "Орландовци"

Фандъкова обеща видеонаблюдение и възстановяване на уличното осветление

Румяна Бъчварова. Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова смята, че има организация на протестите в софийския квартал "Орландовци", където преди няколко дни избухна конфликт между българи и роми. "Не мога да ви кажа конкретно име за това кой си играе с огъня, но факт е, че има общ стил на организация, има хора, които в един или друг случай се включват в тези прояви, което означава, че има нещо, което стои извън конкретните случаи. Надявам се да разберем", коментира тя пред репортери в сряда.

Преди ден премиерът Бойко Борисов призова да не се играе с огъня, но също не спомена имена.

Макар че избухналите в събота и неделя сблъсъци в "Орландовци" бяха овладени от полицията, напрежението там остава и до нови прояви на насилие не се стига само заради засиленото присъствие на униформени. Въпреки това две поредни вечери групички от футболни фенове се опитваха да пробият полицейския кордон.

В понеделник директорът на СДВР Младен Маринов каза, че подчинените му са затруднени в охраната на реда в "Орландовци" заради обстоятелството, че надигналият се протест срещу местното ромско население няма изявени лидери, организатори или инициативен комитет, с които да се преговаря. "Нямаме факти и данни, че зад този протест стоят политически сили", заяви тогава и шефът националната полиция Христо Терзийски.

Въпреки съмненията за организация на протестите, министър Бъчварова не смята, че етнически конфликт застрашава националната сигурност. По думите ѝ полицията е прилагала еднакви мерки и в Гърмен, и в "Орландовци", без значение от коя махала е нарушителят.

Относно предложението на Реформаторския блок да има постоянно полицейско присъствие във всички гета, Бъчварова каза, че това е възможна идея, но "трябва да се прецени на място къде и как ще сработи, до колко ние имаме ресурс да осигурим една такава мярка. обмисляме и други, които да направят тази връзка между едната и другата общност и заедно да се опитват да преодоляват проявите на обществения ред".

Проверки и засилено полицейско присъствие са превантивните мерки на МВР след създалото се напрежение.

"Но е много трудно да се спази балансът на тези мерки. Не бихме искали да изглежда като прекалена мярка, присъствие, не би трябвало да се злоупотрябава и с тези възможности, защото те са много силни, възможностите, с които разполага МВР. За това много е важно да премерим точната мярка според точното място", допълни министър Бъчварова.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви междувременно, че в "Орландовци" ще бъде изградено видеонаблюдение. Тя е поискала от СДВР в района да бъде осигурено допълнително полицейско присъствие и да се предприемат мерки за по-ефективна работа на полицейските служители.

Фандъкова обеща да възстанови уличното осветление. Девет незаконни постройки са разрушени в "Орландовци" през 2012 г. Миналата година са премахнати още пет. Преди 10 дни районният кмет е издал 14 протокола за събаряне. До края на юли ще бъдат премахнати две постройки, отчете Фанкъдова пред "Фокус"

Споделяне

Още по темата

Още от България