Министър Паси откри наше почетно консулство в Рио де Жанейро

Българският външен министър Соломон Паси откри в понеделник вечерта българско време почетно консулство на България в Рио де Жанейро, Бразилия, съобщиха от Министерството на външните работи. Министър Паси е на 14-дневна обиколка в Латинска Америка. Във вторник по-късно той ще се присъедини към българската официална делегация, водена от президента Георги Първанов.

Почетен консул на България в Рио де Жанейро е известният бразилски бизнесмен Жоау Жилберту Ваз. Широките контакти на г-н Ваз с политическите и деловите среди на Бразилия, успехите на ръководената от него фирма за космически технологии и комуникации Бразсат, работеща в сътрудничество с Центъра за космически изследвания към БАН, са гаранция, че сме направили правилния избор, посочи българският външен министър.

Жоау Ваз посочи като своя първа задача да издири и регистрира всички българи в Рио де Жанейро. България има лоби в Бразилия, чийто най-виден представител е министърът на мините и енергетиката госпожа Вилма Русеф. С подкрепата на това лоби можем да осъществим и амбициозни проекти, като разработване в България на технология и внедряването на алтернативно автомобилно гориво етанол, каквото се използва в Бразилия, каза почетният консул.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?