Министърът на образованието е разпоредила проверка на съоръженията в училищата

Министърът на образованието е разпоредила проверка на съоръженията в училищата

Разпоредена е проверка на състоянието на съоръженията във всички училищни дворове, съобщи във вторник министърът на образованието Анелия Клисарова пред бТВ.

Повод за издадената заповед е трагичният случай във Велико Търново отпреди няколко дни, където 8-годишно момченце загна, след като греда от футболна врата падна на главата му.

Ще се проверява също състоянието на електрическите инсталации, движението на автомобили в районите на детски площадки и неохраняваните водоеми. Директорите пък трябва да организират провеждането на инструктажи за безопасно поведение.

Клисарова смята, че във всяко училище трябва да има лекар, както е във Варна, където тя е била общински съветник. По изключение можело да има сестра, а един лекар да обслужва няколко съседни училища. 

Учебници по майчин език не са издавани от 19 години и са морално и физически остарели, каза още министърът. Освен турския език, като майчин се изучават иврит и арменски език, ако има интерес от страна на децата. Тя уточни, че детето би могло да избере като задължителен избираем предмет "информационни технологии" например, а не непременно "майчин език".

Споделяне

Още от България