Министърът на отбраната на САЩ порица Пентагона за разточителност

Джеймс Матис

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис порица бюрокрацията на Пентагона за небрежното използване на средствата на данъкоплатците, като се позова на епизод на случай с прахосничество при поръчка на униформи за афганистанската армия, които привлече вниманието на Конгреса, предаде Асошиейтед прес.

В паметна бележка от 21 юли, до която Асошиейтед прес вчера е получила достъп, Матис посочва доклад на главния инспектор на САЩ, в който се отбелязва, че в продължение на 10 години Пентагонът е похарчил до 28 милиона долара повече от необходимото за униформи за афганистански войници. При това униформите с "горски" камуфлажни шарки може да се окажат неподходящи за предимно пустинните бойни полета, се подчертава в написания през юни доклад.

Проблемът с афганистанските униформи ще бъде разгледан на днешното заседание на Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите. Матис заяви, че случаят е емблематичен за отношение в Пентагона, което позволява лошите решения за разходите да бъдат извинявани, пренебрегвани или омаловажавани.

В паметната бележка на Матис, изпратена до трима от най-високопоставените представители на Пентагона, надзираващи разходите за войната в Афганистан, министърът на отбраната подчертава, че прахосничеството за униформите е пример за небрежно вземане на решения, които подкопават мисията в Афганистан и общественото доверие.

"От моя гледна точка най-важното разкритие в доклада е не просто, че изобличава прахосничество, или че показва как се отклоняват фондове от други приоритети на мисията, че служи за пример за самодоволен начин на мислене", заявил е Матис. "Очаквам всички отдели на министерството на отбраната да използват тази грешка като катализатор, за да изложат прахоснически практики и да предприемат агресивни стъпки за прекратяване на ненужните разходи в нашето министерство", добави той.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?