Министърът на правосъдието на САЩ отрече връзка с руска намеса в изборите в САЩ

Джеф Сешънс

Министърът на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс, по време на изслушването си в Сената снощи, нарече "ужасна и отвратителна лъжа" твърденията, че е причастен към някакъв "сговор" с руски официални представители по време на американските президентски избори м.г., предаде Ройтерс.

Сешънс, който е високопоставен член на правителството на президента Доналд Тръмп и негов съветник по време на президентската кампания, даде показания за разговорите си с руски официални представители и за това дали съзнателно е заблудил Конгреса в рамките на провежданото от законодателния орган разследване по "руския въпрос".

"Никога не съм се срещал и не съм разговарял с каквито и да са руснаци или други чуждестранни представители относно каквато и да е намеса в каквато и да е кампания или избори в САЩ. Освен това не зная за никакви такива разговори, проведени от някой, който е свързан с кампанията на Тръмп", каза Сешънс.

Председателят на сенатската комисия по разузнаването Ричард Бър, който водеше изслушването, каза на Сешънс, че това изслушване е "вашата възможност да отделите фактите от измислицата" и "да изясните редица обвинения, отправени (към вас) в медиите".

Още преди показанията на Сешънс вниманието във Вашингтон бе насочено към това дали Тръмп може да се опита да уволни Робърт Мълър, посочен миналия месец от министерството на правосъдието да оглави федералното разследване по "руския въпрос".

Сешънс каза пред сенаторите, че има доверие на Мълър (който е бивш директор на ФБР - б.р.), но не знае дали самият Тръмп има такова доверие, защото не е говорил с президента по въпроса. Запитан дали той би предприел някакви действия за отстраняването на Мълър, Сешънс каза: "Не мисля, че би било уместно аз да правя това".

Сешънс се яви пред сенатската комисия само пет дни след Джеймс Коми, когото Тръмп уволни като директор на ФБР на 9 май, и каза, че още при назначаването си от Тръмп за правосъден министър е препоръчал на президента "да започне на чисто във ФБР" и заедно със заместника си Род Розенстейн е препоръчал Коми да бъде уволнен. Сешънс отказа да разкрие подробности за разговорите си с Тръмп по въпроса, като добави само, че думите на самия Тръмп относно взетото от него решение "говорят сами за себе си".

Сешънс каза още, че се е самоотстранил от участие във федералното разследване за руската намеса в изборите в САЩ, и то не защото се е почувствал като обект на това разследване, а защото "такива са правилата на министерството". "Никога не съм бил информиран за детайли по разследването, получавах само ограничената информация, която кадровите служители на министерството смятаха, че ми е необходима", посочи той и добави, че знае за разследването само онова, което излиза публично в медиите.

Министърът остро разкритикува и опроверга редица изтичания на информация в медиите за неговите срещи с руски официални представители. "Това са лъжливи атаки, инсинуации, и тези изтичания няма да ме изплашат", подчерта той. Сешънс отказа да обсъжда със сенаторите своите частни разговори с Тръмп.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?