Министерствата на туризма и земеделието ще популяризират винения туризъм

Министерствата на туризма и земеделието ще популяризират винения туризъм

Страната ни има всички предпоставки да се превърне в една от най-предпочитаните дестинации за винен туризъм. Историята ни го доказва, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на 40-ия Световен конгрес по лозарство и винарство, който се откри в понеделник в София. Тя посочи, че през последните години българското вино върна славата си на качествена и предпочитана напитка., а атроминистърът Румен Порожанов заяви, че лозаро-винарският сектор и водещ за земеделието ни.

По време на форума стана ясно, че двете ведомства ще работят заедно за популяризиране на българските продукти. Целта е родното производство да се стимулира, а от друга страна по този начин чуждестранните туристи ще опознаят по-добре България.

Чуждестранните туристи, които посещават страната ни, имат желанието да опитват от местните продукти – гурме и винен туризъм. Освен това виненият туризъм, заедно с голф и СПА туризмът, привлича най-високия клас туристи, каза Ангелкова.

"Лозаро-винарският сектор е водещ за земеделието в България и заслужава да заеме своето място в изграждането на икономическата политика на държавата“, коментира от своя страна Румен Порожанов.

"Форумът ще допринесе за оформянето на бъдещите политики в сектора през следващите години, а присъствието на ключови гости ще засили интереса към българските вина“, отбеляза министърът.

Делегатите на конгреса, който се провежда за пръв път в България надхвърлят хиляда. Сред гостите са проф. д-р Моника Кристман – президент на Международната организация по лозата и виното, и Жан-Мари Оран, генерален директор на Международната организация по лозата и виното (OIV).

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?