Министерствата вече могат да разменят по електронен път документи

Всички министерства и няколко агенции вече могат да обменят документи помежду си по електронен път. Това съобщи зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Валери Борисов при откриването на 13-ата конференция по електронно управление.

От думите му стана ясно, че в момента служителите на ведомствата се обучават за “ефективно управление на електронните документи”. Борисов обясни, че стремежът е всички централни ведомства да станат “безхартиени”. Неотдавна външният министър Николай Младенов се похвали, че министерството му е първото, което вече не ползва хартия след въвеждането на системата за електронен обмен на документи.

Системата, която е част от електронното правителство, заработи през декември, като в нея бяха включени 5 министерства и агенции. Тогава премиерът Бойко Борисов даде срок от 2 месеца на всички ведомства да се свържат с платформата.

Зам.-министър Борисов обясни, че всяко действие в системата се регистрира с точна дата и час, както и кой го е извършил, така че може да се проследи кога е изпратено, получено и обработено. Обяснението бе в отговор на премиерския въпрос може ли да се търси отговорност на чиновниците дали не пият кафе или не играят карти през работно време.

Властта изчисли, че свързването на всички структури на централната администрация към системата би спестило около 5 млн. лв. разходи на хазната за хартия и тонери, както и време на гражданите и бизнеса.

Общините очакват бизнесът да каже от какво има нужда администрацията, за да разшири кръга от електронните услуги, съобщи по време на конференцията изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. Съществува и идеята за издаване на наръчник за местната и дори за централната власт именно в тази посока. "Очакваме идеи за действие, защото има и ясната, и категорична политическа воля да направим качествена промяна в средата за услугите и в самите нас", отбеляза Чавдарова.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?