Министрите на ГЕРБ масово покрили документация за доходите си

Делян Пеевски би трябвало да се вози на „Опел“ Омега

Министрите на ГЕРБ масово покрили документация за доходите си

Министрите от кабинета на Бойко Борисов масово не са подали задължителните по закон годишни декларации за придобити имоти и доходи през 2012 г. Извършеното от тях нарушение не позволява да се проследи има ли разминаване в подадените заключителни имотни декларации в края на мандата. По закон бившите членове на кабинета, които не са подали годишни декларации, следва да бъдат глобени от 1000 до 1500 лв., а Сметната палата трябва да уведоми НАП за предприемане на проверка. 

По закон лицата на високи позиции във властта подават задължително годишна декларация за придобитите доходи през предходната година. Тази година към редовната годишна декларация обаче заради предсрочното изтичане на мандата трябва да се добавят още два документа - заключителна декларация за общото имотно състояние към датата на напускане на поста, както и встъпителна декларация за онези министри и депутати, които на свой ред са влезли като депутати в парламента малко по-късно.

Бившите министри в кабинета на ГЕРБ масово са подали заключителна декларация към датата на падането на кабинета и встъпителна декларация при сформирането на 42-рото Народно събрание. Те обаче не са внесли традиционната годишна декларация. В списъка на неподалите годишна декларация са Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Делян Добрев, Тотьо Младенов, Ивайло Московски, Николай Младенов, Вежди Рашидов, Десислава Атанасова.

Бойко Борисов и Цветан Цветанов, пък са подали редовните годишни декларации, но нямат нито заключителна при предаването на мандата, нито встъпителна - при влизането в НС като депутатите. Сред редовните министри са Свилен Нейков, който е подал и годишна, и заключителна декларация, както и Сергей Игнатов. 

От наличните документи правят впечатление необяснимо високи спестявания в края на мандата на фона на отчитаното досега е бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Към датата на подаване на оставка Найденов е отчел банкови влогове в размер на 147 602 лв. При постъпване на длъжност през 2009 г. имотното му състояние е било доста по-скромно - влог от 26 146 лв. и 10 000 лв. налични средства. Сериозен ръст на спестяванията, без да е ясно кога са натрупани, има и при Аню Ангелов - в края на мандата той отчита близо 5000 лв. налични средства и близо 70 000 лв. на влог при 3000 лв. налични и влог от 5146 лв. през 2009 г. 

Бившият премиер Бойко Борисов е спестил от заплата 14 484 лв., които държи на влог в банка. Това е единствената промяна в материалното му положение за последната година, се вижда от имотната му декларация за 2012 г. пред Сметната палата. 

Сегашният министър-председател Пламен Орешарски и съпругата му притежават общо 4 апартамента и три гаража в София и апартамент в Кюстендил, купувани между 1988 и 2006 г. Двамата държат на влог и 170 хил. евро.

Силовият вицепремиер в правителството на ГЕРБ Цветан Цветанов държи в банка 27 .5 хил. евро, които е получил от продажба на апартамент. Сделки с имущество през тази година не са обявени, но през миналата Цветанов беше обявир продажбата на жилище от 85 кв. м., от която беше получил 126 165 лв.

Министърът на регионалното развитие в същия кабинет Лиляна Павлова е декларирала апартамент от 163 кв. м на бул. "Джеймс Баучер в София, чийто собственик е още от 1993 г. Заедно с мъжа си имат мерцедес  Е290Д купен за 20 хил. лв. през 2006 г., а освен това и мотор Ямаха ТЕМАКС500 за 8 хил. лв. три години по късно. Семейството има на различни сметки общо към 170 хил. лв. налични и във влогове в левове, евро и долари.

Колегата му културен министър Вежди Рашидов и съпругата му имат девет имота - къщи, апартаменти, складови помещения, гараж, оранжерия, гараж и парцел в София и ниви в Кърджалийско. Бившият министър, който е и скулптор,  има близо 2.5 млн. лв. налични средства и влогове, а е и дал на заем общо 180 хил. лв. Колите му са две - мерцедес за 150 хил. лв. и джип БМВ за 74 хил. лв.

На този фон народните представители също пестят средствата си. Само почетният председател на ДПС Ахмед Доган харчи от спестяванията си. Икономисаните му пари са се свили до 909 хиляди лева.

Номинираният и избраният за шеф на ДАНС Делян Пеевски, който не встъпи в длъжност заради масовите протести в София, пък има в банковата си сметка 52 000 лв. Той  три имота в София - апартамент с два гаража, купени през 2002 г. за общо 50 000 лв., друг апартамент от 45 кв. м, купен през 2003 г. за 29 763 лв., както и къща с двор от 2004 г. за 72 500 лв. Според декларацията му Пеевски има опел "Омега" от 2003 г., когато е купена за 1000 лв. Пеевски, обаче се вози в джип, такъв има и охраната му, която го съпровожда навсякъде. Един от най-имотните е депутатът от левицата Георги Мърков с над 1.5 млн.лв. спестявания на влог. 

Председателят на Народното събрание Михаил Миков (БСП) е декларирал близо 15 хил. лв. спестявания в банков влог. В други две депозитни сметки на името на децата му е вложил по 8000 лв. В наличност  държи 12 000 лв. Шефът на парламента има акции в няколко дружества, сред които Централна кооперативна банка АД, "Химимпорт" АД, "Енемона" АД, "Трейс груп холд" АД.

Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова(БСП) си е купила апартамент в София от 98 кв. м. Парите за него - 110 хил. лв., били от продажба на дворно място с къща в строеж. Юристката е декларирала от "друга стопанска дейност" 36 375 лв. Манолова изплаща кредит за над 120 хил. лв.

Другият зам.-председател на парламента Христо Бисеров(ДПС) е декларирал 6 депозитни сметки на свое име и на съпругата му, в които има над 75 хил. лв. Съпругата му е дала 360 хил. лв. на заем.

Лидерът на ДПС Лютви Местан е спестил 10 хил. лв., които държи на влог в ДСК. Председателят на БСП Сергей Станишев също декларира единствено парите, които държи в наличност - 5000 лв.

Зам.-председателят на групата на ДПС Йордан Цонев държи в наличност 12 хил. лв. и изплаща лизинг за 94 хил. лв. към "Мотопфое".

Председателят на "Атака" Волен Сидеров е декларирал само налични близо 31 хил. лв. от заплати, както и кредитната си карта за близо 38 500 лв.

Зам.-председателят на групата на ГЕРБ Искра Фидосовадържи в наличност 50 601 лв., част от които са от спестявания от заплати на съпруга ѝ, от наем и от остатък от изплатени дивиденти от 2009 г. През миналата година Фидосова е спестила от спечелила от лихви 3617 евро. Тя декларира и 27 774 лв. на съпруга ѝ от трудови правоотношения, извън заеманата длъжност.

Другият зам.-председател на групата на ГЕРБ Красимир Велчев за 2012 г. е декларирал 850 хил. лв. в наличност, придобити от продажба на имуществени дялове през 2010 г. Дал е и заем от 68 хил. лв.

При напускането на парламента бившият депутат от ГЕРБЕмил Димитров е декларирал 356 хил. лв. в наличност. Той и съпругата му Буряна Димитрова имат къща в София за 61 хил. лв., придобита през 1997 г., и парцел за 25 хил. лв., придобит 4 години по-рано. Декларирали са и къща и парцел близо до Самоков за 5 хил. лв. от 2003 г. и два парцела в с. Бойковец, Етрополско, за още 5 хил. лв., както и ливади за малко под 40 хил. лв.

Димитров има да получава още 250 хил. лв. от продажба на дружествен дял. Купувачът е майка му - Елеонора Димитрова. Той има и кредитна карта с 41 890 лв. от "Пиреус Банк", както и дялово участие от 9% в "Петър Инвестмънт Дивелъпмънт Къмпани" на стойност 450 лв. и 80% в "Етропарк" ООД на обща стойност 4 хил. лв. Съпругата му притежава и 100% от "Сиел София" ЕООД на стойност 5 хил. лв.

Депутатът от ГЕРБ Емил Радев и съпругата му Мария Радева са купили апартамент за 198 хил. лв. във Варна през 2007 г., а три години по-късно - и парцел в града за 18 хил. лв. Същевременно през 2001 г. Радев се е сдобил с къща с двор в с. Орешак за 717 лв. Той има и поименни акции с право на глас в "Инвест консултинг 2002" АД на обща стойност 207 200 лв., както и 25% дялове в "Сиеко" ООД за 2500 лв. Радев и съпругата му са декларирали 23 хил. лв. в наличност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?