Мисия Лондон

Лондонската връзка с "яхтения скандал" и контрабандните битки не е случайна, заявиха пред Mediapool източници от МВР по повод последните скандали, свързани с "юпитата" в правителството и близки царски съветници. Същите източници припомниха, че в Лондон действат фирми, наследили задграничните дружества на Държавна сигурност и по - специално на бившето Първо главно управление - разузнаването.

Тази връзка през последните дни бе посочена и от бивши царски депутати, които твърдят, че лондонският приятел на Симеон Спас Русев е бил шофьор или много близък сътрудник на Стоян Марков - бивш кандидат член на ЦК на БКП, който сега също живее в Лондон. Братът на финансовия министър Милен Велчев е женен за дъщерята на Стоян Марков.

Депутатът от НИЕ Пламен Кенаров вчера посочи Русев като служител на Шесто управление на ДС и шофьор на Стоян Марков. Бивши разузнавачи обаче допускат, че става дума за Първо управление на бившата ДС и едва ли Русев е бил на длъжност "шофьор". Тези факти едва ли могат да бъдат установени днес, заради прочистването на голяма част от архивите през изминалите 13 години.

За зависимостта на Симеон от кръгове, свързани с бившата БКП и които нямат особено големи шансове в днешната БСП и в други политически сили, заговори и икономистът Венцеслав Димитров.

Говорейки за тези кръгове, Венцеслав Димитров (отстранен от депутатските листи на НДСВ заради съмнения в сътрудничество на бившата ДС) напомни, че добър познат на царя е о.з. ген Любен Гоцев. Като дипломат в Мадрид Гоцев е изпълнявал мисия - на Симеон се гледало като алтернатива след падането на правителството на Жан Виденов, обясни Димитров в предаването "Блиц".

Любен Гоцев, бившият шеф на НРС Бриго Аспарухов и последният началник на VI отдел на Шесто Димитър Иванов бяха основателите на генералското движение в БСП.

Днес Димитър Иванов потвърди, че о.з. ген. Гоцев - в качеството си на заместник-външен министър - е поддържал познанство преди 1989 г. с бившия български цар Симеон Втори.

Като премиер Сакскобургготски имаше голямо желание да върне Бриго Аспарухов на шефския пост в НРС, за което беше внесена и специална законова поправка в парламента. От НАТО обаче категорично възразиха на подобно назначение, вследствие на което то бе осуетено.

Пак във връзка с последните скандали във властта, Венцеслав Димитров накратко описа сформирането на днешното управление така: "Спас Русев и Стоян Ганев действаха по различни писти. Те един вид се конкурираха. Спас си предлагаше негови хора, Стоян си предлагаше негови хора." Димитров повтори твърденията си от лятото на 2001 г., че шефът на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов е креатура на Стоян Ганев, който беше главният кадровик на депутатските листи на НДСВ.

Последните медийни изяви на Русев обаче целят да оневинят изцяло сформирания в Лондон икономически екип, върху които паднаха съмненията за корупция.

Позициите на финансовия министър Велчев бяха разклатени преди месец, когато гръмна "яхтеният скандал" покрай докладната записка на МВР за организираната престъпност. Медиите съобщиха за снимки на Иван Тодоров - Доктора с министрите Милен Велчев и Пламен Петров и депутата от НДСВ Мирослав Севлиевски на яхта в Монако, наета от царския приятел Спас Русев. Доктора фигурира като контрабанден бос в докладната записка.

Освен това Доктора призна, че Спас Русев му ходатайствал за среща с главния секретар на МВР, за да го пита защо е разработван. Според източници от НДСВ, също Русев е съдействал за среща на Доктора с финансовия министър, далеч преди снимките на яхтата от май миналата година.

В последните си изяви Русев прехвърля акцента от съмненията за корупция и неуспехите на управлението, върху вината на проф.Владимир Квинт и Стоян Ганев за безотговорното обещание за 800-те дни. Към момента и двамата са вън от играта, тъй като Ганев бе уволнен от поста началник на премиерския кабинет през март 2002 г. Докато беше във властта, той поддържаше отлични отношения с т.нар. едър бизнес от клуб "Възраждане" и с медиите, контролирани от този клуб.

Към момента обаче става видно, че бизнес-клубът "Възраждане" е готов да жертва имиджа на бившия си покровител Стоян Ганев, за да спаси реномето на лондонската група - Милен Велчев, Пламен Петров, Спас Русев и т.н.

Въпреки че МВР оневини всички "яхстмени", обявявайки, че няма данни за политици, свързани с престъпни групировки, това не успокои страстите. Първо за Лондон заминаха приятелите на Мирослав Севлиевски от НДСВ Емил Кошлуков и Борислав Цеков. По-късно за английската столица замина и шефът на бизнес клуб "Възраждане" Васил Божков, който държи хазартния бизнес в България. По същото време там бе и главният редактор на "Труд" Тошо Тошев, който единствен оповести мисията на пътуването си, публикувайки интервю с царския съветник Русев.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?