Мисията на Пенс в Европа - да изясни външнополитическата визия на Тръмп

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, сн: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс пристига тази седмица в Европа, за да се срещне със съюзниците, търсещи яснота за външнополитическата стратегия на правителството на Тръмп и позицията му към Русия след оставката на главния съветник на Белия дом по националната сигурност.

Пенс, който повече се съобразява с ортодоксалните републикански възгледи, отколкото със своя началник - президента Доналд Тръмп, ще участва в Мюнхенската конференция за сигурността и ще посети Брюксел.

Пътуването идва в момент, когато правителството е обхванато от смут след оставката на съветника на Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин в понеделник.

Флин, който се застъпваше за по-близки връзки с Русия, се оттегли, след като се появиха съобщения, че е обсъждал с руския посланик санкциите на САЩ срещу Москва.

Още преди напускането на Флин призивите на Тръмп за затопляне на отношенията с Москва и похвалите му към руския президент Владимир Путин бяха разтревожили както американските конгресмени у дома, така и съюзниците от НАТО.

Тръмп нарича НАТО "отживелица" и казва, че държавите членки не плащат своя справедлив дял за американската защита.

Някои европейски столици посрещнаха напускането на Флин с облекчение. Някои служители в Европа смятаха Флин за един от водещите застъпници за по-близки връзки с Русия в правителството на Тръмп и твърд противник на ядрената сделка от 2015 г. между Иран и западните сили.

Един от страховете преди поредицата от важни избори в Европа е, че Белият дом на Тръмп може активно да насърчи разпадането на Европейския съюз, заяви пред репортери в Берлин председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер.

Ишингер каза, че се надява Пенс ясно да заяви, че целта на американското правителство не е разпадането на ЕС.

Смесени послания

Пенс може да не е в състояние да представи много подробности за политиките на Тръмп, като се имат предвид сътресенията във външнополитическия екип, но може да даде представа за възгледите на Белия дом преди срещата на върха на НАТО през май, на която ще присъства Тръмп.

"Мисля, че от гледна точка на правителството това е възможност да обяви по значим начин своята външна политика и европейската си политика", каза бившият посланик на САЩ в Русия и бивш заместник-генерален секретар на НАТО Александър Вършбоу.

Белият дом още не е направил предварителен преглед на изявленията на Пенс.

Изказванията на Пенс за набезите на Русия в Украйна ще бъдат внимателно анализирани, за да се види дали Тръмп ще бъде готов да замени американските икономически санкции, за да постигне други цели по сигурността, каза Вършбоу, който сега работи в Атлантическия съвет.

Смесените послания на Тръмп за НАТО объркват европейските съюзници.

"В един момент НАТО е отживелица, в следващия момент той обича НАТО. В един момент НАТО е пречка и не прави нищо за тероризма, в следващия момент НАТО заема централно място в глобалната борба", каза пенсионираният адмирал от американския военноморски флот и бивш върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Джеймс Ставридис.

Пенс е точният човек, който да зададе по-успокояващ тон, каза Ставридис, който сега е декан на Факултета "Флетчър" по право и дипломация на Университета "Тъфтс".

"Заради своя характер: той е спокоен, уравновесен, внимателно обмисля нещата, ползва се с уважение от двете основни партии в САЩ", каза в интервю Ставридис.

След напускането на Флин европейски служители казаха, че се надяват Пенс, министърът на отбраната Джеймс Матис и държавният секретар Рекс Тилърсън да станат водещите играчи във външната политика на Тръмп. Но това остава отворен въпрос.

Тилърсън също е в Европа тази седмица за среща на страните от Г-20 в Бон, а Матис посети НАТО и предупреди съюзниците, че трябва да спазват обещанията за военните разходи.

Американският министър на вътрешната сигурност Джон Кели също ще присъства на Мюнхенската конференция по сигурността, а докато е в Германия, ще участва в двустранни срещи със свои чуждестранни колеги, каза вчера в изявление министерството на вътрешната сигурност.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?