Мистериозни шокиращи сметки за вода в блок в "Красно село"

Мистериозни шокиращи сметки за вода в блок в "Красно село"

Шокиращи сметки за вода на стойност между 1000 и 3800 лв. са получили през август жители на бл. 200 в столичния квартал "Красно село" и за случая е уведомено дружеството "Софийска вода". От там обявиха, че засега не е ясно защо са начислени огромните суми, но физически теч в кооперацията не е открит. С етажната собственост е договорено на 26 септември да се направи пълна проверка на общия и индивидуалните водомери, да не би проблемът да е технически в тяхното отчитане. Междувременно се проверяват и системите за фактуриране, а докато се изясни причината за невероятните сметки, тяхното плащане се стопира.

Случаят се следи и от Комисията за енергийно и водно регулиране, която е изискала от концесионера на столичното ВиК пълна информация по случая. Ще бъде проверено дали фактурите са изготвени по правилата и са калкулирани определените от регулатора пределни цени. Конкретните спорове обаче трябва да бъдат решени между потребителите и доставчика на услугата.

За случая стана ясно в петък от репортаж на "Нова нелевизия", в който жители на блока се оплакаха от сметки за вода на стойност от 1740 лл., 2700 лв., 3400 лв. и дори 3800 лв. Най-големите суми били начислени на две семейства.

Интересен момент е, че получените сметки са за период от пет месеца, а принципно "Софийска вода" издава две равни месечни фактури на база на отчетеното в предходните три месеца потребление и третата сметка е изравнителна – според реално засечените кубици, които после служат за следващите две равни сметки..

В момента се проверяват системата за фактуриране и целия технически път от засичането на уредите до изготвянето на дължимата сума. С хората е договорено на 26 септември в присъствието на собствениците на жилищата да се направят проверки на вътрешната водоснабдителна система и измервателните устройства.

Хората не могат да си обяснят високите сметки. Те разказват пред Нова телевизия, че е невъзможно толкова много кубици вода да минат през тръбите на апартаментите. Според тях това е очевидна техническа грешка, която трябва да бъде установена.

Една от живеещите в блока жени, която е получила сметка за над 3000 лв. попита дали има специалист, който може да помисли и да сметне какво се случва.

Мъж от блока заявява, че петчленното му семейство е получило фактура от 3800 лв. Той не може да си обясни къде отива тази вода.

“Може би всички в блока имаме по едно джакузи на балкона, площадката зад блока и нея сме напълнили с вода. Предполагам, че плащаме нечии други сметки“, разказа той.

От "Софийска вода" обясниха, че това е прецедент в практиката им и се предприемат всички усилия за откриване на причината за огромните сметки и решаването на проблема.

 

Споделяне

Още от България