Митничарите ще декларират всяка година имотното си състояние

От тази година митничарите ежегодно ще декларират имуществото и доходите си, както и имотното състояние на своите съпрузи или съпруги и на непълнолетните си деца. Декларациите ще се подават до директора на агенция "Митници" най-късно до 31 май всяка година, като данните в тях ще се засичат с данъчните декларации на митничарите. За неподаване на декларация в срок, митническият служител може да бъде уволнен без предизвестие.

Това предвиждат поправките в Закона за митниците, гласувани днес от парламента. Имотна декларация ще се подава и при постъпване на работа в митническата администрация.

Пред журналистите директорът на агенция "Митници" Асен Асенов заяви, че новата мярка е част от антикорупционните усилия на ръководството на митническата администрация.

Асенов прогнозира, че най-вероятно митническите служители ще започнат да декларират имуществото си още тази година. Той добави, че в случай на несъответствие между данните в митническата и в данъчната декларация, са предвидени възможности за наказателна и административна отговорност.

В промените в закона за митниците бе записано още, че митничарите няма да могат да бъдат в пряка йерархическа връзка със съпрузи или роднини.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?