Митническият шеф без достъп до секретни данни тихо стана министерски съветник

Митническият шеф без достъп до секретни данни тихо стана министерски съветник

Зам.-директорът на Агенция "Митници" Николай Попов тихомълком е напуснал поста си и е станал съветник на министъра на финансите Петър Чобанов, научи Mediapool. Новата длъжност на бившия вече митнически шеф е в сила от началото на тази седмица.

Името на Николай Попов нашумя през лятото покрай продължителните неразбории в ръководството на митниците. Оказа се, че Попов, бивш служител на ГДБОП, уволнен преди четири години от нея, е с отнет допуск до класифицирана информация заради укрита от него информация и опасност да бъде изнудван.

Въпреки този факт Попов бе назначен за зам.-директор на митниците, отговарящ за митническото разследване и разузнаване, и дори за няколко дни се оказа в абсурдното положение да ръководи митниците поради излизането в отпуск на другия зам.-директор, "наследен" още от времето на Танов.

За четирите месеца в ръководството на митниците Попов така и не получи достъп до секретна информация, въпреки че постът му изисква задължително да има такъв. Той дори не подаде документи до Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), защото веднъж с отнет допуск, Попов няма право да го получи повторно.

Фактът с допуска на Попов бе старателно заобикалян от финансовото министерство, което упорито отказваше да обясни мотивите защо длъжността се заема от човек, непригоден за нея. Нито финансовият министър Петър Чобанов, нито от централата на управляващите партии БСП и ДПС дадоха каквото и да било разяснение какво налага човек като Попов да е митнически шеф.

Абсурдът продължи и при назначаването на политическата фигура от "Позитано" 20 Кирил Желев за директор Агенция "Митници". Желев не е непознат във финансовата администрация, дори бе зам.-министър, когато Пламен Орешарски ръководеше финансовото министерство.

И този директор на митниците се задържа на поста два месеца, като през цялото време не назначи нито един друг свой заместник и запази Попов, доколкото назначенията и освобождаванията на ръководни постове в митниците зависеха от него. След което премиерът Пламен Орешарски освободи Желев от очевидно трудната за него длъжност и го направи отново зам.-финансов министър.

Новият директор на митниците Павел Тонев, човек от системата, назначи преди седмица свой заместник - Лъчезар Кръстев, също от системата на митниците. А Попов най-сетне си тръгна.

За месеците на кадрови недомислици митниците работеха както си знаят, а кой знае защо приходите от акцизи продължиха да изостават от планираното, както показаха официалните справки на финансовото министерство.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?