Митницата в Свиленград няма да се закрива

Митницата в Свиленград няма да се закрива

Митницата в Свиленград няма да бъде закрита, съобщи областният управител на Хасково Ирена Узунова, цитирана от БТА. Тя уточни, че е упълномощена от министъра на финансите да обяви решението му пред ръководството на митницата, общината и журналисти.

В края на май директорът на агенция “Митници” Ваньо Танов каза, че митническата служба в Свиленград може да бъде закрита, а дейността ѝ - поета от други митнически бюра. Изявлението дойде след като на 2 май прокуратурата и полицията арестуваха 8 митничари от една смяна в момент на разпределяне на дневния оборот от рушвети.

Сега последното решение е митничарите в Свиленград да бъдат подложени на тримесечен мониторинг. През този период те ще бъдат обучавани допълнително за повишаването на професионалния им капацитет и периодично ще се явяват на тестове за проверка на усвоените знания и умения, обясни областният управител на Хасково.

По думите на Узунова това е възможност на работещите да докажат, че "не бива митницата да бъде спрягана само като място за корупционни практики или за непрофесионално изпълнение на служебните задължения".

Ирена Узунова отбеляза, че решението да не бъде закрита митницата е било взето и по нейно настояване, за да се съхранят работните места в района. Евентуалното закриване на митницата е щяло да засегне 120 семейства от Свиленград, посочи кметът на града Георги Манолов.

Споделяне

Още от Бизнес