Митниците опровергаха обвиненията на дистрибуторите на лекарства

Агенция "Митници" опроверга обвиненията на дистрибуторите на лекарства, че администрацията и финансовият министър Милен Велчев не са спазили поетите ангажименти.

Облекченото деклариране при теглене на лекарства от митническите складове е въведено още от средата на май т.г., а на 1 юни указанията за прилагането на опростените процедури са публикувани на интернет-страницата на агенцията, съобщиха днес от пресцентъра на ведомството.

Вчера дистрибуторите на лекарства упрекнаха Велчев, че още в началото на май им е обещал да начисляват и декларират само веднъж месечно ДДС за всички сделки с лекарства от митническите складове, а не при всяко взимане на медикаментите.

Искането на браншовата камара вече е изпълнено, и то от три месеца, заявиха днес от митниците.

Оттам опровергаха и твърдението на търговците, че глобите за изваждане на лекарства от склад под митнически контрол без разрешението на митническите органи са по-големи от тези за контрабанда.

Глобите са едни и същи по размер и при трите вида нарушения с висока степен на обществена опасност - контрабанда, измама и отклонение от митнически режим, независимо за какъв вид стоки става дума, уточниха от агенция "Митници".

Споделяне

Още от Бизнес