ММРБ се обяснява за участие на зам.-министър в надзора на "Цанков камък"

Лидерът на БСП Сергей Станишев отвърна на усилените атаки на управляващите по повод хидровъзела "Цанков камък", като съобщи в понеделник, че надзорник на проекта е фирма "Арнаудов консулт", чийто собственик бил сегашният заместник-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройство на Георги Прегьов.

"Цанков камък" стана актуален в последните дни, след като обектът бе посетен от премиера Бойко Борисов и обявен за пример за престъпното разхищение на предишното правителство, което ще трябва да се плаща от сегашното. Впоследствие Борисов и министрите му започнаха да използват хидровъзела, като едно от обясненията си за недостига на пари и необходимостта от драстични антикризисни мерки.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството побързаха веднага да отговорят на обвиненията на социалистическия лидер, като чрез своя пресцентър съобщиха, че заместник-министърът няма собственост във фирма "Арнаудов консулт", която извършва строителния надзор на проекта "Цанков камък". От опровержението обаче се разбира, че Прегьов все пак е участвал в надзора на проекта.

Преди да заеме поста на заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов е имал дялове във фирма "Професионал консулт" ООД - Благоевград и други фирми, които могат да бъдат открити в публичната декларация за конфликт на интереси, се казва в съобщението на министерския пресцентър.

След това обаче се добавя, че "Георги Прегьов е бил един от управителите на фирма "Консултантска инженерна група", която в консорциум с фирма "Арнаудов консулт" изпълнява строителния надзор на проекта "Цанков камък"".

От министерството подчертават, че зам.-министър Прегьов е излязъл от всички фирми, в които е имал участие, което било отразено в Търговския регистър.

Освен това в съобщението се посочва, че Законът за устройство на територията определя функциите на строителния надзор и те не се отнасят до определяне на цени и срокове по реализацията на един проект. Строителният надзор съблюдава дали обектът се реализира съобразно одобрения инвестиционен проект и следи дали се спазват нормативните изисквания за строителство, обясняват от регионалното министерство.
Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?