Мнозинството на главния прокурор във ВСС награди в."Труд" за обективност

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет обяви в четвъртък вестник "Труд" за медията, която най-пълно и обективно отразява неговата дейност. Наградата е грамота. Вестникът победи специализирания сайт "Правен свят" след гласуване в два тура. На първи тур двете медии събраха по 8 гласа. Останалите номинирани бяха БНР и бТВ.

Именно тези четири медии най-често са отразявали работата на ВСС, показва статистиката на съдебния съвет. Поради това са и номинирани. От няколко години вестник "Труд" отразява с множество анализи съдебната власт. Изданието започна да лансира никому неизвестния анализатор Калоян Стоев до момента, в който главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков обяви, че той всъщност той бил Калоян Стоев.

В тази връзка главният редактор на сайта "ПИК" Недялко Недялков разказа публично за флашките с готовите анализи за съдебната реформа, които Петьо Блъсков получава и пуска във вестника.

"Истината добре я знаем и аз, и ти. Ако искаш, можем да дискутираме и по въпроса кой е Калоян Стоев, кой пише "системните анализи" във вестника ти против зелените, "Протестна мрежа" и Лозан Панов, кой ти ги праща на флашка и по мейла. Мога да ти посоча и конкретния мейл, от който ти ги пращат. Искаш ли? И защо никой журналист от вестника не се навива да ги подпише с името си…Срам ги е хората, че "Труд" деградира до пощенска кутия, това е истината, Блъсков", написа преди време собственикът на ПИК за "обективната" журналистика в "Труд".

След това изказване анализите в "Труд" продължиха да излизат, но най-често подписани от името на редакцията.

Техен отличителен белег е, че са огледално отражение и доразвитие на тезите на мнозинството във ВСС и вестникът в известен смисъл се позиционира като официален орган на лоялните на главния прокурор членове на съвета. Налице са общи тези, общи опорни точки и единен фронт срещу опоненти на главния прокурор като Лозан Панов, Христо Иванов, Съюза на съдиите в България, "грантаджийски" медии и т.н. В същото време се защитават всички позиции на Сотир Цацаров. Тъй като напълно еднаква редакционна линия поддържат и медиите на Делян Пеевски, е малко странно защо не са успели да се доредят до номинации.

По време на дебата във ВСС Галя Георгиева каза, че специализираният сайт "Правен свят" не е обективна медия, защото тенденциозно отразява работата на отделни членове на съвета. Светла Петкова обяви, че "Труд" е най-обективен, а Ясен Тодоров я подкрепи.

"Аз бих гласувала за "Труд", защото в многобройните му статии ВСС е отразен най-обстойно, най-аналитично и безпристрастно, за разлика от "Правен свят", коментира Тодоров. Оценката му за "безпристрастността" на "Труд" бе посрещната със смях от част от присъстващите в залата. Калин Калпакчиев изрази съжаление, че главният прокурор отсъства от заседанието и не може да чуе позицията.

"Аз съжалявам, че главният прокурор отсъства, защото с неговия мащабен медиен обзор - медиен надзор - можеше да ни бъде от помощ...", каза Калпакчиев, имайки предвид скандала между Сотир Цацаров и Сашо Дончев.

На първото гласуване "Правен свят" и "Труд" събраха по осем гласа. На балотажа победи "Труд".

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?