Мнозинството отказа изслушване на премиера за визитата му в Истанбул

Меглена Кунева защити дипломатическите совалки на премиера

Депутатите от мнозинството отхвърлиха предложението на БСП за изслушване в Народното събрание на премиера Бойко Борисов за посещенията му в Турция и Германия. БСП се аргументира с това, че Борисов трябва да обясни на депутатите какви въпроси са обсъждани на проведените срещи и какви позиции е заела страната ни по тях.

Миналият петък в Истанбул Борисов прие да бъде посредник на диалога между Анкара и Брюксел. Едновременно той подкрепи либерализирането на визовия режим за турските граждани в шенгенското пространство срещу обещанието да се задържат бежанците. Българският премиер дори взе от Истанбул карти на конфликтните точки, които предаде на германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

"Има две предизвикателства пред страната - рискът от неконтролируемо нахлуване на бежанци на българската територия, както и неспособността на ЕС да формира обща позиция по темата. Българският министър-председател създаде впечатлението, че се ангажира с позицията на Турция: "Или визи, или бежанци", и че е своеобразен куриер на турската страна", каза от парламентарната трибуна зам.-председателят на парламентарната група на БСП Ангел Найденов.

Предложението обаче бе подкрепено само от 44 депутати, сред които най-много бяха тези от БСП и Патриотичния фронт. "Против" гласуваха 78 народни представители, а 30 бяха  "въздържал се".

След гласуването Найденов помоли председателя на парламента Цецка Цачева все пак да покани Борисов да обясни българските позиции в пленарната зала. Очаква се премиерът да се яви в Народното събрание на блиц контрол след седмица, припомня “Дневник“.

Междувременно вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева защити Борисов за визитата му в Турция. Тя обясни пред бТВ, че разговорите с турския премиер Бинали Йълдъръм и президента Реджеп Тайип Ердоган са били много важни за двустранните отношения.

Кунева определи като “злобни“ и “неверни“ твърденията, че Борисов е приел куриерски функции. "Това, че отиде в Германия веднага след разговорите в Турция, не оставя съмнение за ориентацията на България“, каза Кунев в отговор на въпрос за позицията на нейния колега в РБ Радан Кънев, който коментира, че България променя посоката на своята външнополитическа ориентация.

Тя допълни, че лидерът на ДСБ се е изолирал, след което се върнал при колегите си от блока.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?