МО купува 7 самолета от швейцарската "Пилатус Еъркрафт"

Договор за доставка на 7 самолета "Пилатус" - шест учебно-тренировъчни и един специален самолет, за българските Военновъздушни сили бе подписан днес от военния министър Николай Свинаров и президента на швейцарската компания "Пилатус Еъркрафт" Оскар Швенк.

Самолетът за специални операции ще бъде в България преди Коледа, а останалите шест машини трябва да пристигнат до края на 2004 г.

Стойността на проекта е малко над 50 милиона швейцарски франка /над 33 милиона евро/. Оскар Швенк обеща поддръжка за целия жизнен цикъл на машините.

Купуват се 6 учебно-тренировъчни турбовитлови самолети "Пилатус" Пи Си-9м и един многофункционален самолет за специални цели Пи Си-12.

Той може да бъде ползван за медицински цели, за транспорт на до 1,5 тона на разстояние до 4000 км, обясни мениджърът на МО Август Мичев, цитиран от БТА. Целта била да имаме самолет, който да обслужва българските военни контингенти в Ирак и Афганистан без междинно кацане.

Самолетът, който е деветместен, може да бъде използван и от високопоставени лица, въпреки че не е "ВИП изпълнение".

Трима наши пилоти от авиобаза "Враждебна" са заминали за Швейцария, за да доставят "Пилатус" Пи Си-12. Очаква се самолетът да бъде в България на 23 декември, каза началникът на Главния щаб на ВВС ген.лейтенант Димитър Георгиев.

"Пилатус" са около четири пъти по-икономични от Л-39, с които разполагат ВВС, добави Георгиев.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?