МО се оправдава за критиките на проф. Джефри Саймън

Заместник министърът на отбраната Иво Иванов заяви днес, че неточни оценки на експерти са подвели професора от института по отбрана във Вашингтон Джефри Саймън, който преди ден подложи на унищожителна критика военната реформа в България в последната година. Заместникът на Свинаров, поименно посочен от Джефри Саймън, не посмя да критикува директно професора, който е един от водещите експерти при формирането на позицията на официален Вашингтон.

Иво Иванов, определен като "маргинализиран" от проф.Саймън, заяви, че не възприема изказването му като атака, а като някакво безпокойство.

Цитиран от Би Ти Ви, вчера Джефри Саймън заяви, че отбранителният сектор в България се е главозамаял от поканата в НАТО - която е нямало да се случи без 11 септември - и военната реформа в страната не е стигнала доникъде в последните 12 месеца.

"Гледам Министерството на отбраната и виждам Иво Иванов, който е маргинализиран. Соня Янкулова е заместник-министър, но замина за Лондон отново. Трудно е да се каже кой какво прави от страна на цивилното ръководство на министерството", безпощаден бе професорът. Той не прости и на Генералния щаб: "Генералският състав е под ръководството на ген. Колев, а всички обучени на Запад генерали са тук във Вашингтон, Пондев - в Лондон, Събев - в Брюксел и на практика имаме руски говорители, които не знаят кой знае колко за НАТО. И питам - кой какво прави сред генералския състав?"

В отговора си днес зам.министър Иванов определи като интересни и точни експертните оценки на проф.Саймън, когото познавал добре. "В случая, тъй като той работи обаче и на екипен принцип с много хора, които му предоставят информация, готова, която той трябва да оцени, не е предпазен понякога да не е съвсем прецизен в оценките си", отбеляза заместник-министърът пред БНР.

"България е държава, която се опитва за завоюва своето достойно място при влизането си в един съюз и аз лично смятам, че тя това го прави съвсем правилно, целенасочено и с цената на много жертви", посочи Иванов.

Вчера Джефри Саймън каза, че най-големият принос, който България може да даде в НАТО, е да подреди собствената си къща, подчертавайки, че в никакъв случай не подценява подкрепата на страната за мисиите в Ирак и в Босна.

Има липса на прозрачност в реформата в сферата на отбраната, констатира още проф.Саймън.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?