"Мобилтел" пуска в България пилотна 4G мрежа

"Мобилтел" пусна в България пилотната Long Term Evolution ( LTE/ 4G) мрежа от 1 януари 2012 г., съобщиха от компанията. Първите зони с LTE покритие ще са в градовете София, Варна, Русе, Добрич.

 

Поделението на "Ериксон" у нас ще тества първо възможностите на мрежата от четвърто поколение на телекома, работеща на честота 1800 MHz.

 

Стиковете за мобилен интернет, както и интернет потреблението, ще се тестват безплатно от фирмите, избрани да станат първите ползватели на LTE в България.

 

От клиентите, включили се в теста, компанията ще очаква обратна връзка за качеството на тези услуги. Технологията от четвърто поколение ще позволи масово използването на т.нар. "смарт" услуги в области като транспорт, образование, архитектура, здравеопазване и други.

 

Забавления като онлайн игри, HD телевизия и други интерактивни услуги ще са възможни през телефон, благодарение на високите скорости, които 4G мрежата поддържа.

 

"Мобилтел" базира работата си в сферата на новото поколение мобилни мрежи на опита на Telekom Austria Group, която вече пусна LTE в Австрия.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?