Молдова отказа руския план за Приднестровието

Молдова отказа да подпише руския план за разрешаване на конфликта със сепаратисткия район на Приднестровието, без предварителното съгласие на европейските структури. Това заяви молдовският президент Владимир Воронин, цитиран от АФП.

Воронин обясни отказа си да подпише плана и с продължаващите разногласия със самообявилата се сепаратистка република. Руският президент Владимир Путин, който трябваше да пристигне в Молдова за подписването на плана, отмени посещението си в Кишинев в последния момент.

В същото време в центъра на Кишинев няколко стотици демонстранти протестираха срещу руския план за уреждане на проблемите между централната власт в Молдова и населения с руснаци Приднестровки район, предаде Ройтерс.

Хиляди студенти излязоха по улиците на Кишинев, като скандираха "Руснаците да си вървят вкъщи". Протестиращите се обявиха против руското военно присъствие в сепаратисткия район на Молдова

"Приемането на документ от толкова голямо стратегическо значение не може да стане, щом една от страните има възражения", се казва в изявлението на Воронин. Той подчертава също, че пътят на евроинтеграцията изисква подобен план да бъде приет изцяло от европейските структури и основно от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Преди да отпътува от Кишинев, заместник-ръководителят на руската президентска администрация Дмитрий Козак остро разкритикува молдовското ръководство, което по думите му е отстъпило от думата си да подпише плана. Той подчерта, че на правителството му липсва политическа смелост.

Предложеният от Русия план предвижда конституционен референдум през октомври 2004 г., чрез който да бъде въведено федерално управление на Молдова и руският език да бъде признат за официален заедно с молдовския. Планът предвижда също руските военни части да останат в Приднестровието.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: