Молдова разследва изпирането на 21 милиарда долара, дошли от Русия

Молдова разследва изпирането на 21 милиарда долара, дошли от Русия

Молдовската прокуратура обяви, че разследва мащабна престъпна операция, позволила изпирането на 21 милиарда долара, получени от Русия със съучастието на молдовски съдии, предаде Франс прес.

Според документи, до които е получил достъп Проектът за разследвания на организираната престъпност и корупцията, колосалната сума е изтекла от Русия в периода от 2011 г. до 2014 г. като част от сложна операция, кръстена "руската перачница". В нея са участвали близо 500 души, включително бизнесмени и престъпници, подозира се и участие на руската разузнавателна служба ФСС (Федерална служба за сигурност).

Започнати са разследвания срещу 16 молдовски съдии, един от които се укрива, както и срещу множество съдии-изпълнители, заяви Мария Виеру, говорителка на молдовската прокуратура. В "престъпна небрежност" са обвинени и служители на няколко молдовски банки, заподозрени в участие в изпирането на руските авоари, добави тя.

Кишинев обвинява руските власти, че не сътрудничат достатъчно бързо на следователите, занимаващи се със случая и ги подлагат на тормоз, когато преминат руската граница. В началото на месеца Молдова изпрати протестна нота и призова руския посланик заради "тормозът, на който са били подложени в Русия чиновници, депутати, политици и членове на силите за сигурност", припомня АФП. Отношението към тях се е влошило с напредването на разследването за изпирането на руските милиарди, заяви молдовският парламент.

В понеделник руският опозиционен вестник "Новая газета" разкри подробности за изпирането на парите. Според вестника, те били отклонявани от руски предприятия чрез фиктивни заеми между фиктивни фирми, със съучастието на корумпирани молдовски съдии. Сумите, изпрани благодарение на решенията на съдиите, след това се депозирали в сметки в Молдова, за да се използват за луксозни покупки или се прехвърляли в чужбина, включително с помощта на латвийска банка и други фиктивни фирми.

Според Проекта за разследвания на организираната престъпност и корупцията, отклонените суми се връщали в крайна сметка в джобовете на руски бизнесмени, работещи във финансовия сектор, сферата на високите технологии или финансите, често свързани с държавата с договори за стотици милиони долари.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?