Монтират струйно-вихров кондензатор на 3 блок на АЕЦ "Козлодуй"

На 1 май изтичат последните технически изпитания на басейна, където ще се разположи струйно-вихровия кондензатор, който ще бъде монтиран на 3 блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщава БТА.

За изграждането на басейна са изрязани по специална технология приблизително 500 тона бетон. Монтажът на струйно-вихровия кондензатор започнал днес след подготвителни дейности през април.

Трети енергоблок на АЕЦ беше спрян за планов годишен ремонт и изпълнение на мерки по модернизация на 17 февруари 2002 г. Струйно-вихров кондензатор беше монтиран и на 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" в края на 2001 г.

С инсталирането на съоръжението на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" се компенсира основният проблем на енергоблоковете с реактори ВВЕР-440/В 230 - липсата на защитна обвивка.

Основната функция на съоръжението е да овладее началния скок на налягането и да осигури поддържането му в границите, определени по проект. По този начин се осигурява целостта на стоманобетонните конструкции като последна бариера срещу разпространение на радиоактивните продукти в случая на скъсване на най-големия тръбопровод.

Струйно-вихровият кондензатор се инсталира вътре в херметичната зона, което е за предпочитане пред други системи, изискващи построяването на отделно здание и свързващи въздухопроводи, поясниха от централата.

Работните проекти на системата са разработени изцяло в съответствие със съвременните нормативни документи, ръководства и препоръки на Международната агенция за атомна енергия.

Споделяне

Още от Бизнес