Моргата в София е затворена

Клиниката по съдебна медицина е задръстена от трупове

Моргата в София е затворена

Районната здравна инспекция затвори Съдебна медицина на ул. "Здраве" № 2 в София заради невъзможност да приеме повече трупове. Десетки безжизнени тела задръстват хладилниците на моргата, най-старото от които е от 2005 г.

По-рано беше съобщено, че ситуацията с моргата е овладяна и тя ще може да заработи отново в 16 ч. в петък. Това обаче няма да се случи и моргата ще остане затворена докато траят ремонтите в Александровска болница, съобщи бТВ.

В хода на тези развития директорът на Съдебна медицина проф. Станислав Христов е подал оставка и тя е била приета.

От Александровска болница потвърдиха за проблема, като заявиха, че системното претоварване на хладилната инсталация обаче, води до често ѝ дефектиране и нужда от ремонти

От клиниката са съобщили, че вече са погребани 25 трупа, за които има отпуснати средства от Столична община за служебни погребения. Към настоящия момент в трупохранилището се намират 105 трупа. В позицията на болницата се посочва, че клиниката, която е изградена през 2003 - 2004 година, се състои от 4 камери с общ капацитет между 60 и 80 трупа.

От болницата заявяват още, че са реализирани всички предписани от страна на РЗИ хигиенни и противоепидемични мерки във всички помещения на Клиниката по съдебна медицина. Мерките се прилагат всекидневно. По предписание на РЗИ са поставени и защитни мрежи против насекоми.

Все още се търси решение на проблема с труповете с неизяснена самоличност, както и с тези, чиято самоличност е ясна, имат издаден смъртен акт, но роднините им не са ги погребали.

Човешките останки се освобождават от Съдебна медицина с разрешението на МВР и прокуратурата, със съдействието на Столичната община, която трябва да ги извози до гробищата. "Забравените" тела са на хора, чиито близки не са ги потърсили или са отказали погребение, или на такива, за които районната прокуратура не е дала разрешение за полагане в гроб заради липсата на идентификация.

Към момента прибирането на починали са поели "Пирогов" и ВМА, но и там местата са ограничени, тъй като навсякъде има неприбрани трупове.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?