Мощна експлозия разтърси Багдад

Мощна експлозия разтърси в понеделник центъра на иракската столица Багдад, шест дни преди насрочените общи избори.

Седем полицаи и трима цивилни са ранени при атентат на пропускателен пункт близо до централата на Движението за национално съгласие на премиера Ияд Алауи в Багдад, съобщиха световните агенции.

Канцеларията на Алауи съобщи, че в момента на експлозията той не е бил в централата, която се намира в т.нар. Зелена зона, един от най-силно охраняваните райони. Районът около мястото на взрива е отцепен, а във въздуха кръжат хеликоптери.

При експлозия на кола бомба на същото място в началото месеца загинаха четирима души. Отговорност за нападението пое свързаната с Ал Каида групировка Ансар ас Суна.

ББС припомня, че с наближаването на изборите на 30 януари, бунтовническите нападения из цялата страна се усилват, поради което да се прави предизборна кампания е почни невъзможно.

Американският посланик в Ирак Джон Негропонте каза в неделя, че се полагат сериозни усилия иракчаните да участват в изборите, но призна, че има проблемни зони.

Преходното правителство начело с Алауи обяви извънредни мерки за сигурност - полицейски час, затваряне на иракските граници за три дни около изборите и др.

Местонахождението на избирателните секции ще бъде обявено в последната минута; подготвени са масови логистични операции за сигурното пренасяне на изборните урни и книжа.

В неделя бунтовническият лидер Абу Мусаб ал Заркауи, който оглавява списъка на най-издирваните от властите бунтовници, декларира война на изборите.

Аудиозапис, излъчен по ислямистки уебсайт, приписвана на Заркауи, призовава сунитските мюсюлмани в Ирак да се борят срещу изборите.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?