Москва гони 23 британски дипломати и закрива британското консулство в Санкт Петербург

Тереза Мей: В идните дни с нашите партньори ще обмислим следващите стъпки спрямо Русия

Москва гони 23 британски дипломати и закрива британското консулство в Санкт Петербург
Русия обяви за персона нон грата 23 британски дипломати, които в срок от една седмица трябва да напуснат страната. Освен това в отговор на британските санкции закрива генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург и прекратява дейността на Британския съвет в Русия, съобщи ТАСС.  
 
Това се посочва в изявление на министерството на външните работи на Русия, разпространено след привикването на посланика на Великобритания в Русия Лори Бристоу в руското външно министерство. 
 
Русия си запазва правото да вземе и други ответни мерки срещу Лондон, се казва още в съобщението на министерството.  
 
Изгонването на британските дипломати е в отговор на решението на британския премиер Тереза Мей да експулсира от Обединеното кралство 23 руски дипломати във връзка със отравянето в Англия на бивш руски шпионин и дъщеря му.  Лондон обвини Москва, че стои зад покушението срещу Сергей Скрипал и Юлия Скрипал, извършено с бойно отровно вещество, създадено в бившия Съветски съюз. Москва категорично отрече да има нещо общо.
 
Лондон ще обсъди с партньорите си как да действа
 
По-късно в събота британският премиер Тереза Мей заяви, че страната ѝ "ще обмисли в идните дни, заедно със съюзниците и партньорите си, следващите стъпки" спрямо Русия, предаде Асошиейтед прес. 
 
Мей окачестви нападението срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал на британска земя като "крещящо нарушение на международното право и конвенцията за химическите оръжия".
 
Мей говори на конференция на Консервативната партия в Лондон, като в речта си тя заяви, че Великобритания е очаквала предприетия от Русия ход за експулсиране на британски дипломати. 
 
Британският посланик в Русия Лори Бристоу каза oт своя страна, че отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания е атака срещу международните ценности.
 
"Винаги ще правим това, което е необходимо, за да защитим себе си, съюзниците си и ценностите си от подобна атака, която е не само срещу Великобритания, а срещу основаната на правила международна система, от която зависи безопасността и сигурността на всички страни, включително Русия", заяви Бристоу пред репортери, след като беше извикан в руското външно министерство, за да бъде информиран за изгонването на дипломатите.
 
"Тази криза възникна в резултат на ужасяващо нападение във Великобритания, опит за убийство на двама души, с използване на химическо оръжие, разработено в Русия и необявено от нея пред Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), както Русия е била и е длъжна да направи съгласно Конвенцията за химическите оръжия", каза той.
 
Според него Великобритания е дала възможност на Русия да обяви използваното в Солсбъри вещество пред ОЗХО, "но това не е било направено", предаде ТАСС.
 
"Както заяви министър-председателят на Великобритания, ние не (предприемаме мерки) срещу руския народ. Голяма част от работата на нашето посолство е насочена към развитие на отношенията между народите", заяви Бристоу.
 
Скрипал и дъщеря му остават в критично състояние
 
Скрипал и дъщеря му все още са в критично състояние, след като бяха открити в безсъзнание преди близо две седмици в Солсбъри.
 
Великобритания заяви, че те са били отровени с разработеното в Русия нервопаралитично вещество "Новичок" и обвини Москва за похищението. Лондон изгони 23 руски дипломати и подготвя още санкции, а всичките му съюзници в НАТО и ЕС го подкрепиха.
 
Москва твърди, че веществото "Новичок" може да бъде произведено и в други страни, въпреки че няма доказателства за това.
 
След телефонен разговор между британския премиер Тереза Мей и председателя на Европейския съвет Доналд Туск снощи стана ясно, че ЕС ще отправи ясно послание за аферата "Скрипал" по време на срещата си на върха идната седмица. 
 
Организацията за забрана на химическите оръжия съобщи по-рано, че вече проучва информацията за веществото от групата "Новичок"
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?