Москва върна антитерористичната операция в четири района на Чечения

Кремъл възобнови "антитерористичната операция" в четири от петнайсетте района на Чечения малко повече от седмица, след като преустанови операцията в размирната руска република, съобщиха световните агенции в петък.

Оперативният генерален щаб обясни, че решението е мотивирано от активността на членове на нелегални въоръжени формации в тези райони. Освен това имало информация и за подготвяно нападение срещу столицата Грозни.

Антитерористичният режим позволява ограничаване на достъпа до съответните зони, както и претърсване на лица и превозни средства на тяхна територия.

На 16 април Русия прекрати антитерористичния режим, наложен на цялата територия на Чечения. Сблъсъци между бунтовници и войници избухнаха още на следващия ден, а на 22 април трима руски военни бяха убити.

Ограниченията под формата на полицейски час, пътни блокади и арести бяха наложени в Чечения през 1999 г., когато Русия изпрати военен контингент в региона, за да сложи край на краткотрайната независимост на републиката, извоювана в продължителна война. Русия изтегли по-голямата част от контингента си от Чечения, но хиляди полицаи от други руски региони и голям брой отряди на специалните служби все още патрулират в републиката.

Споделяне

Още от Свят