Моторният ферибот "Героите на Одеса" ще се приватизира

Моторният ферибот "Героите на Одеса" ще се приватизира

Правителството реши да предложи на Народното събрание да одобри приватизацията на моторния ферибот "Героите на Одеса“, която в момента е част от имуществото на държавното дружество "Български морски квалификационен център" (БМКЦ). Негов принципал е министърът на транспорта.

Дружеството се занимава с обучение по навигация, корабни водачи и механици и други и други. Не е %корабоплавателно” или „назначено” предприятие от българска страна по споразуменията между България и Украйна за съвместна експлоатация на фериботната връзка между пристанищата Варна и Иличовск и на страната ни с Грузия и Украйна за съвместна експлоатация на железопътната фериботна връзка между пристанищата Варна, Поти/Батуми и Иличовск.

Фериботът не се използва в основната дейност на дружеството и от него не могат да се извличат приходи, което в дългосрочен план води до утежняване финансовото положение на БМКЦ, посочват от правителството.

В случай, че Народното събрание вземе решение за приватизация, процедурата за това ще бъде реализирана от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Споделяне

Още от Бизнес