Мушараф отмени извънредното положение в Пакистан

Мушараф отмени извънредното положение в Пакистан

Президентът на Пакистан Первез Мушаваф в събота сутринта отмени извънредното положение в страната, съобщава АФП.

“Гражданските права и свободи ще бъдат възстановени напълно”, заяви Мушараф, като добави, че отмяната на извънредното положение ще позволи провеждането на честни и свободни парламентарни избори, които са насрочени за януари 2008 г.

Няколко часа преди изявлението на Мушараф във военен гарнизон в град Ноушера, северозападен Пакистан, беше извършен терористичен атентат, в който загинаха петима души.

Извънредното положение беше въведено от президента на Пакистан на 3 ноември 2007 г. Мушараф прекрати действието на конституцията на страната, работата на Върховния съд и забрани излъчването на частните телевизионни и радиотанции. Хиляди хора бяха прибрани зад решетките. Съдиите, които не оказаха съдействие, бяха уволнени.

Въвеждането на извънредно положение бе мотивирано със засилената активност на терористичните групировки, действащи на територията на страната.

Критиците обаче твърдят, че краят на извънредното положение не нищо повече от подкуп към западните спонсори и специално към САЩ, които смятат 64-годишният генерал в оставка за основен фактор във “войната с тероризма”, насочена срещу ислямските бойци.

Часове преди да отмени извънредното положение, късно в петък, Мушараф издаде пакет от конституционни поправки. Сред тях е поправката, с която той сам се освобождава от отговорност при евентуални бъдещи оспорвания в следващия парламент на законността на извънредното положение.

Според опонентите му истинската причина за извънредното положение е било да се осигури прикритие за премахване на съдиите, които са настроени срещу него и биха могли от правна гледна точка да оспорят избирането му за президент, докато Мушараф все още беше върховен главнокомандващ.

След чистката инакомислещите бяха освободени от постовете си и преизбирането на Мушараф бе легализирано от Върховния съд на Пакистан. Подложен на международен натиск, той беше принуден да се оттегли от военния си пост.

Мнозина от критиците на президента заявяват, че независимостта на съдилищата и доверието в предстоящите на 8 януари парламентарни избори са компрометирани и формалното прекратяване на извънредното положение е безсмислено.

“Така нареченото завръщане на Мушараф към конституционно управление осигурява легално прикриване на законите, които цензурират медиите и юристите”, казва Али Даян Хасан от Human Rights Watch.

“Истинското възстановяване на пакистанската конституция изисква от Мушараф връщане към конституцията и правосъдието, които съществуваха преди 3 ноември”, казва Хасан.

Пакистански юристи бяха движеща сила на политическите сътресения в страната от март, когато Мушараф се опита да отстрани главния съдия на Върховния съд, Ифтикар Мухамад Чодру.

Този ход, който по-късно беше отменен от Върховния съд, доведе до масови улични протести и постави пред управлението на Мушараф едно от най-упоритите предизвикателства от 1999 г., когато той завзе властта.

В крайна сметка президентът успя с отстраняването на Чодру, но се изправи пред вълна от насилие, предимно насочена към военните, откакто армията нападна радикална, проталибанска джамия през юли тази година и остави 100 убити след себе си.

Оттогава рязко нараснаха атаките, които увеличиха броя на загиналите до почти 700 души за 2007 г., от които 450 убити след атаката срещу Червената Джамия в Исламабад.

Насилието подкрепи настояването на Мушараф за необходимост от въвеждане на извънредно положение за възстановяване на реда и с отмяната му президентът се надява парламентарните избори за изглеждат редовни.

Проучване, цитирано от “Ню Йорк Таймс” в четвъртък, показва, че Мушараф е изключително непопулярен в Пакистан и че две трети от пакистанците искат той да подаде оставка.

Според изданието резултатът разкрива, че всеки избор на парламент, одобряващ политиката на Мушараф, би означавал масово фалшифициране на вота.

 

 

Споделяне

Още от Свят