Мусонните дъждове предизвикаха бедствия в Южна Азия, жертвите са над 130

Мусонните дъждове предизвикаха бедствия в Южна Азия, жертвите са над 130

Над 130 е общият брой на загиналите в резултат на бедствия в Южна Азия, предизвикани от мусонните дъждове, предаде Франс прес като се позова на властите в засегнатите държави.

Наводнения и свлачища отнеха живота на най-малко 67 души в Непал, а 30 се смятат за изчезнали, по данни на местната полиция.

В Бангладеш най-малко 29 човека са загинали от 9 юли. 18 от тези хора са били ударени от мълния, а 7 са се удавили при преобръщането на лодката им в Бенгалския залив.

Десет души са починали в огромните бежански лагери на мюсюлманските бежанци от етно-религиозното малцинство рохингя в Югоизточен Бангладеш, където стихията е разрушила хиляди бараки.

В пакистански Кашмир 18 души загубиха живота си в резултат на наводнения, предизвикани от поройни дъждове, а повече от 50 къщи са понесли щети.

В Индия няколкетажна сграда рухна вчера след дни на валежи в популярния сред туристите северен планински регион Хималая Прадеш. 14 души, сред които 13 войници, са били затрупани, съобщиха местните власти. Спасители и строителни машини търсят оцелели в развалините.

Войник, изваден жив от руините, разказа, че е бил на празненство в ресторанта в сградата, когато тя внезапно се разтърсила и рухнала.

Всяка година мусонните дъждове в периода юни-септември предизвикват смърт и разрушения в цяла Южна Азия, а пороите подкопават лошо изградени и лошо поддържани сгради, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?