МВФ препоръча улесняване на инвестициите на пенсионните фондове в чужбина

Постоянният представител на Международния валутен фонд в България Джеймс Роуз препоръча в сряда да бъдат облекчени правилата за инвестиции в чужбина на българските частни пенсионни фондове. Позицията си Роуф изрази на конференцията за развитието на пенсионната реформа в България.

Като икономист винаги съм се изненадвал, че в подобни случаи на пенсионна реформа има много рестриктивни правила, които правителствата налагат върху инвестициите на частните пенсионни фондове, отбеляза Роуз. Според него възможностите на фондовете за инвестиции в чужбина в момента са силно ограничени.

Разбирам идеята, че част от инвестициите на фондовете трябва да навлязат в националната икономика и да я подпомогнат, но трябва да се помисли дали за страна като България това е най-високият приоритет, допълни още постоянният представител на МВФ в България.

Очаква се през 2010 г. активите в частните пенсионни фондове да достигнат 4 млрд.лв., прогнозира председателят на асоциацията на пенсионните дружества Никола Абаджиев. В момента частните фондове оперират с 780 млн.лева.

Осигурените към момента лица в частните пенсионни фондове са 2.715 млн., очаква се след пет години да се увеличат до 3 млн.

По думите на Абаджиев, средната доходност на частните пенсионни фондове е 11 % годишно, като при някои достигат до 14 процента.

Споделяне

Още от Бизнес