МВР чака потърсилата закрила жертва на изнудване да поиска проверка за изтеклите снимки

Борислав Игнатов и приятелката му ще подадат сигнал

МВР чака потърсилата закрила жертва на изнудване да поиска проверка за изтеклите снимки

Борислав Игнатов, кандидат на "Демократична България" за кмет на София, и приятелката му ще подадат сигнали заради случая с изтеклите интимни снимки. Преди дни проправителственият сайт "Пик" разпространи несъвместими с журналистическата етика голи снимки на приятелката на Игнатов. Те са правени преди десет години и младата жена е била изнудвана с тях от тогавашния ѝ приятел, поради което тя е потърсила полицейска и прокурорска закрила. Сега обаче снимките изтекоха и според редица потребители на социалните мрежи именно МВР ги е дало на "Пик".

Игнатов обясни пред бТВ във вторник, че в момента екип от юристи работи по сигналите, които ще бъдат на различни законови основания. Не каза срещу кого точно ще са те.

По-рано през деня министърът на вътрешните работи Младен Маринов обяви, че МВР ще направи проверка по случая, когато постъпи искане от "заинтересованата страна".

"До този момент нямаме искане от заинтересованата страна да извършим проверка. Ако има такова искане от конкретно лице, ще бъде извършена проверка и тогава мога да дам отговор. Такова обвинение пряко към МВР не е отправяно от заинтересованата страна. Ако бъде отправено, пак казвам, ще извършим проверка и ще дадем информация", каза министърът пред БНР.

От думите на Игнатов стана ясно, че "заинтересованата страна" вече е подавала сигнал в МВР. Това се е случило през 2011 г., когато момичето е било изнудвано и тормозено от бивш свой приятел. Тогава тя е предала и флашка със снимките в полицията. Резултат от сигнала обаче не последвал, а случаят "постепенно отшумял".

Игнатов отново заяви, че снимките са правени преди повече от 10 години, когато настоящата му годеница е била с друг човек, когото е "обичала, и му се е доверила". След края на връзката им, той започнал да я изнудва.

"Знаех, че има случай с изнудване, но като мъж не съм се задълбавал с конкретика. Харесвам я заради нейните качества и въобще не ме интересуват стари истории, още повече от такъв отвратителен характер. Може би се е притеснявала и от прекалена реакция срещу този човек, който заслужава наказание. Държавата трябва да реагира срещу такъв вид изнудване, което е много често", коментира още Игнатов. Добави, че в последните дни двамата с годеницата му получили много съобщения от млади жени, които били подложени на подобен тормоз от бивши приятели. Според него случаят е и "сигнал към обществото и апел към всички млади хора да внимават на кого се доверяват".

Кандидатът за кмет на "Демократична България" отново заяви, че няма никакво намерение да се отказва от участието си в местните избори и не е имал колебания дали да продължи кампанията си. "Това ме убеждава, че аз и "Демократична България" сме на правилния път и че промяната и това, което носим като предложение, изключително много ги притеснява", добави той.

Скандалът с публикуването на снимките предизвика вълна от публично възмущение и призив на медии и журналисти да се постави граница и поведение като това на "Пик" да не се нарича журналистика.

Споделяне

Още по темата

Още от България