МВР даде гратисен срок за регистрация на газовите уредби заради опашките

Опашката пред КАТ в София, снимка Генка Шикерова

Собствениците на автомобили, които не са успели навреме да регистрират газовите уредби на колите си, няма да бъдат глобявани до края на май. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на парламентарния контрол.

МВР прави този "реверанс" към шофьорите заради извънредното положение, въведено за ограничаване на епидемията. Очевидци пуснаха в социалните мрежи снимки от огромни опашки през КАТ-София, които по никакъв начин не кореспондират с наложеното извънредно положение в страната и затварянето на търговски обекти.

През февруари КАТ започна масово да глобява шофьори за пропусната регистрация на монтираните газови устройства. Те трябва да бъдат вписани в талона на колата. Глoбaта е в рaзмeр нa 150 лeвa.

Изискването за вписването на газовите уредби е от 2014 година, но до тази година полиция просто не обръщаше внимание на това. След като започна да обръща, гражданите масово се наредиха на опашки, за да спазят закона.

Министър Маринов обясни, че е издал заповед за временно спиране на проверките и санкциите заради мерките срещу коронавируса, които изискват да се избягва скупчване на много хора на едно място.

Издаването на нов талон с вписване на новия вид гoривo, coбcтвeникът нa прeвoзнoтo cрeдcтвo трябвa дa прeдcтaви удocтoвeрeниe зa първoнaчaлнa прoвeркa нa гaзoвaтa урeдбa. Тoзи дoкумeнт ce издaвa oт лицeнзирaни ceрвизи. Към мoмeнтa имa 156 кoнтрoлнo-тeхничecки пунктoвe, пoлучили рaзрeшeниe зa извършвaнe нa тaкaвa дeйнocт. Тe мoгaт дa ce видят нa cтрaницaтa нa ИAAA (Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация").

Споделяне

Още от България