МВР готово с оперативен щаб за сигурност при удар срещу Ирак

Вътрешното министерство вече е сформиларо оперативен щаб, който е ангажиран с националната сигурност в случай на евентуална военна операция срещу Ирак, съобщи днес заместник министърът на вътрешните работи Бойко Коцев.

Щабът, който ще координира действията на всички служби на ведомството по опазването на националната сигурност, е ситуиран към служба "Жандармерия". МВР е разработило и планът за действие, по който ще се координират службите на вътрешното министерство, уточни Коцев. "Разработени са пълни варианти за взаимодействие с гранична полиция, както и с другите структури на полицията в страната", обясни зам.министърът.

Шефът на жандармерията ген. Живко Живков каза, че в случай на военен конфликт числеността на службата ще се увеличи няколко пъти.

Заместник-министър Коцев обяви, че МВР не се притеснява от антивоенни действия в България, тъй като външнополитическата ориентация на правителството е подкрепена от обществото и от парламентарно представените сили.

90% от българите не подкрепят война срещу Ирак и са категорично против страната да се включва в нея под каквато и да е форма, обявиха също днес от инициативен комитет, в който участват Стефан Цанев, Волен Сидеров и независимата депутатка Стела Банкова, бивш член на царската група.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?