МВР: Изгорелият кран до НДК вероятно е полят и запален

МВР: Изгорелият кран до НДК вероятно е полят и запален

По-вероятно е кранът до НДК да е бил полят вътре с нещо, а човекът, който го е подпалил, също да е бил вътре зад загражденията, обяви в понеделник директорът на столичната полиция старши комисар Ивайло Иванов. Преди ден версията на полицията бе, че кранът е запален с коктейл "Молотов", хвърлен през оградата и поради това никой не е забелязал извършителя на престъплението.

Машината, с която започна демонтирането на паметника "1300 години България" пред НДК, бе подпалена в нощта на събота срещу неделя. При инцидента нямаше пострадали. Има единствено материални щети, съоръжението е повредено, а щетите се оценяват на близо един милион лева.

След преглеждане на записите от охранителните камери разследващите не са успели да установят мятането на коктейл "Молотов". Това е наложило и повторен оглед в понеделник, за да се изясни причината за запалването.

"Отхвърляме версията засега на този етап да е запален кранът с бутилка, която е хвърлена отвън. Клоним към версията, че самият кран е полят вътре с нещо и човекът е бил вътре зад загражденията", каза Иванов.

"Една от версиите, по която се работи е да е съпричастен и пазачът, който е охранявал обекта, това в момента се проверява", каза шефът на полицията.

По думите му охранителят не е действал професионално, защото сигналът, който подал на 112 е след пожара. Първият сигнал е от очевидци. "Той се е обадил след това (след очевидците)", посочи Иванов.

Засега 42-годишният охранител е само свидетел по делото. На този етап все още няма заподозрени. Другите версии, по които се работи към момента са за вандализъм от страна на хората, които протестират срещу демонтажа на паметника.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?