МВР назначило близо 1000 полицаи да пазят реда в малките градове и села

Радев се чувствал притиснат от фирмата, обслужваща телефон 112

Снимка: БГНЕС

МВР е назначило нови 934 полицаи, които ще бъдат насочени към малките и средни населени места, съобщи вътрешният министър Валентин Радев в сряда.

Първоначално министерството срещна затруднения да изпълни това предизборно обещание на ГЕРБ, тъй като нямаше достатъчно кандидати, които да отговарят на изискванията за полицаи. Преди по-малко от два месеца Радев отчете, че все още се търсят 500 нови служители, които явно вече са намерени.

Министърът уточни, че по данни за периода май - началото на август, в дирекция "Жандармерия" са назначени 245 души, в Главна дирекция "Гранична полиция" - 129 и в СДВР и областните дирекции на МВР - 560 служители. Освен това предстои в четвъртък в Асеновград да бъде възстановено районното полицейско управление.

Министърът коментира още, че трябва да бъдат увеличени заплатите не само на служителите на МВР, но и на целия сектор "Сигурност" и увери, че се търсят начини за това. На 12 септември ще заседава Националният съвет за тристранно сътрудничество и темата ще бъде дискутирана.

Полицаите от месеци протестират ефективно с искане за вдигане на заплатите, но засега правителството няма конкретни разчети дали и кога това може да стане. Миналия месец Радев съобщи, че тази година няма да има увеличение на заплатите. Все още обаче не са готови разчетите за следващата.

МВР притискано от частна фирма

Валентин Радев обяви още, че е спрял обществената поръчка за поддръжката на телефон 112, защото е бил намерен дефект в нея.

"Това беше основанието, защото се усещам притиснат като министър от тези, които досега са изпълнявали задълженията си по този договор", коментира министърът.

Той съобщи, че има увереност, че ще бъде постигната оптимална цена за поддръжката и допълни, че до половин-един месец ще се стигне до договор, а новите две функционалности на системата ще са факт след това.

Министър Радев посочи още, че от над 600 000 обаждания на телефона през последните месец и половина само около 130 са били сбъркани, а фирмата продължава с поддържането на системата.

В КАТ опашките намаляват, твърди Радев

В отговор на въпрос Валентин Радев съобщи, че над 30 на сто от повече от 160 услуги, предлагани от ведомството, вече са електронизирани.

"Вече има подобрения в КАТ и опашките там намаляват", каза Радев.

Той съобщи още, че се очакват допълнителните средства в размер на близо 2.5 млн.лева за довършване на проекта за КАТ-София и мултиплицирането му за останалите пунктове в големите градове в страната.

Споделяне

Още от България