МВР отделя полицейските дознатели в специално звено

Специален дознателски апарат ще бъде създаден към МВР, съобщи вътрешният министър Георги Петканов, цитиран от БНР. Изявлението той направи след национално съвещание на тема "Организация на работата по провеждане на полицейското производство".

В структурата ще бъдат назначени 2000 души. В дознателския апарат ще бъдат преназначени служители на МВР, които ще се занимават само с водене на полицейското разследване.

За създаването на звеното вече е подготвено постановление и се очаква то да бъде прието от правителството до 2 седмици.

Според министър Петканов преструктурирането се налага, за да се повиши качеството на полицейското разследване. Един от аргументите на вътрешното ведомство е доказателствата, събирани от МВР, да издържат при представянето им в съдебна зала. Петканов обясни, че подобна крачка се налага, тъй като сега полицейското дознание се води от районни инспектори и оперативни работници, които имат други основни функции и това е тяхно второстепенно задължение.

Около 1100 спецдознатели ще бъдат назначени чрез подбор още тази година в системата на МВР. Догодина към тях ще заработят още 900 души. Финансирането на проекта е осигурено, каза министър Петканов.

Създаването на дознателския апарат ще е съпроводено и от някои промени в НПК, съобщи заместник-министърът на правосъдието Марио Димиторв, който участваше в съвещанието.

Негова е формулировката, че така някои функции, които в момента се изпълняват от следствието ще се поемат от полицейското разследване.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?