МВР проверява силовите операции на отряда за борба с тероризма

Проверката обхваща работа на вътрешните министри Миков, Цветанов и Йовчев

МВР проверява силовите операции на отряда за борба с тероризма

МВР започва проверка на всички полицейски операции, при които са използвани специализирани сили при арести. Това обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в Шумен.

 

Всички операции на служителите на реда, при които при задържане е употребена сила или са използвани помощни средства ще бъдат проверени, каза Йовчев.

 

"Не във всички случаи има нужда от това, по Закон са описани казусите, при които може да се използва сила и помощни средства, да не говорим, че имаме и решение на съда в Страсбург, който показва, че част от една от тези операции е проведена без да има налице такава необходимост", каза Йовчев визирайки осъдителната присъда срещу България по повод смъртта на Тодор Димов – Чакъра. Той загина в спецакция през 2003 г., ръководена от тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов, като наскоро разследването по това дело беше възобновено.

 

Резултатите от проверката ще бъдат оповестени публично, като се очакват те да стана ясни в средата на януари, каза Йовчев.

 

На инспектората към Министерството на вътрешните работи (МВР) е наредено да извърши проверка на всички акции, при които са използвани сили и средства в Специализирания отряд за борба с тероризма и Специализираните тактически звена, съобщи по-рано през деня Нова телевизия, позовавайки се на неназовани полицейски източници.

Проверката ще обхване периода от 1 януари 2009 г. до декември 2013 г. През това време министри на вътрешните работи са били сегашният председател на парламента Михаил Миков – половин година по времето на тройната коалиция, целият мандат на Цветан Цветанов по времето на управлението на ГЕРБ и първите седем месеца от времето на Цветлин Йовчев.

Директорите на Главна дирекция "Национална полиция", Столичната дирекция "Вътрешен ред" (СДВР), Областните дирекции на МВР и Специализирания отряд за борба с тероризма е трябвало до 12 декември да изпратят справки, в които да има кратка анотация на всяка операция, проведена в този период.

Справките трябва да съдържат времето и мястото на провеждане на операцията, основанието за използване на силите и средствата на Специализиран отряд за борба с тероризма и Специализираното тактическо звено за бързи действия.

Освен това директорите е трябвало да опишат, чие е предложението за включване на тези звена и кой е утвърдил съответната операция.

Според източници на Нова телевизия в полицията това е първата по рода си подобна проверка, която се прави на толкова много акции за такъв период от време.

По времето на Цветан Цветанов бяха проведени много показни полицейски акции представяни като успех, с които беше "пречупен гръбнака на организираната престъпност" по думите на бившия вътрешен министър. Всички акции бяха с характерни имена - "Наглите", "Килърите", "Захарно петле" и други.

Най-шумната акция по времето на Цветлин Йовчев беше срещу енергийния бос Богомил Манчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?