МВР разби канал за внос на крадени автомобили от Франция

Канал за внос на крадени автомобили от Франция и Швейцария е разбит в съвместна операция на полицията, прокуратурата и митниците, съобщи директорът на национална служба Полиция ген. Васил Василев, цитиран от БТА.

Задържани са четирима българи, други трима се издирват във Франция. Организатор на групата е 40-годишният Коста Аврамов от Русе, известен на полицията като криминално проявен.

Още през лятото на миналата година в полицията е постъпила информация за тази криминална дейност на Аврамов и започнала операция под наименованието "Дунав". В нея се включили ДНСП, Върховната касационна прокуратура, Държавната агенция "Митници" и френските служби за сигурност. Коста Аврамов бил поставен под наблюдение и станало ясно, че е създал организация от автокрадци на територията на Франция и Швейцария.

По различни механизми, включително и чрез SMS-и, крадците изпращали от чужбина идентификационните номера на рамата и двигателя на откраднатите автомобили. В България техните съучастници изготвяли фалшиви документи за покупко-продажба, поясни полковник Минко Брайков от ДНСП, който е ръководил операцията. Документите контрабандно били изнасяни от България и предавани на превозвачите на откраднатите автомобили, които с тях преминавали легално границата и ги вкарвали у нас. Крадците използвали технологичното време от две-три седмици, докато автомобилите бъдат обявени за издирване чрез Интерпол, за да ги превозят до България.

По този начин престъпната група успяла да внесе и легализира пред българските митнически власти 41 автомобила, които вече са открити от полицията. Колите са предимно марки "Ауди", "Мерцедес" и "Фолксваген". Всичките коли са среден клас, производство преди пет до седем години, и в България са били продавани на цени от 10 до 20 хиляди лева, посочи Брайков.

Има данни за още 32 автомобила на територията на страната, работата по издирването и установяването на новите им собственици продължава, каза Брайков.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: