Мюсюлманите призовани да си изтеглят авоарите от Швейцария

Турският министър без портфейл Егемен Багис, който е главен преговарящ на Анкара за членството ѝ в Европейския съюз, призова мюсюлманите за изтеглят своите пари от швейцарските банки,предаде АФП в сряда.

По думите му, след гласуваното на национален референдум одобрение за забраната на строежа на нови минарета, той очаква масово оттегляне на мюсюлманските инвеститори от банковия сектор на страната. Аналогичен призив отправи и съпредседателят на фракцията на “Зелените“ в Европарламента Даниел Кон-Бендит.

Срещу забраната на строежа на нови минарета, която на допитване в неделя бе подкрепена от 57 на сто от швейцарците, се обявиха и редица политически лидери на Европа и мюсюлмански страни. Резултатите от референдума бяха осъдени и от швейцарските епископи, към които се присъедини и Ватикана.

Генералният секретар на върховното католическо събрание на Швейцария Феликс Гмур заяви, че забраната на новите минарета е “тежък удар по религиозните свободи и интеграцията на мюсюлманите в швейцарското общество“.

Споделяне

Още от Свят