На 100 години почина бившият генерален секретар на ООН Хавиер Перес де Куеляр

На 100 години почина бившият генерален секретар на ООН Хавиер Перес де Куеляр

Перуанският дипломат и бивш генерален секретар на ООН Хавиер Перес де Куеляр е починал в сряда вечерта в дома си в Лима на 100-годишна възраст. Това съобщи синът му Франсиско, цитиран от Франс прес.

Хавиер Перес де Куеляр е роден в Лима на 19 февруари 1920 г. Той беше петият генерален секретар на ООН и оглавяваше световната организация от 1982 до 1991 година.

От 1940 г. Хавиер Перес де Куеляр работи в перуанското министерство на външните работи. Заемал е различни постове в посолствата на страната във Франция, Великобритания, Боливия и Бразилия. Бил е посланик в Швейцария и тогавашния СССР, припомня ТАСС.

Перес де Куеляр се занимаваше активно с посредническа дейност. През 1982 г. той участва в търсенето на решение на конфликта между Великобритания и Аржентина за Фолклендските (Малвинските) острови.

В края на 1980-те години оказа съдействие за уреждане на иранско-иракския конфликт.

През 1991 г. Перес де Куеляр участва в преговорите за прекратяване на огъня между правителството на Мароко и Фронта Полисарио в Западна Сахара, както и за сключване на споразумение за прекратяване на гражданската война в Салвадор.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?