На 76-годишна възраст почина съветският дисидент и писател Владимир Буковски

Кремъл отказа какъвто и да е коментар

Владимир Буковски

На 76-годишна възраст в английския град Кембридж почина бившият съветски дисидент и писател Владимир Буковски, предаде Франс прес.

През 60-те и 70-те години на миналия век Буковски беше известен деятел на дисидентското движение в СССР и през 1972 година беше осъден за "антисъветска агитация" на две години затвор и пет години изселване. Той е изкарал общо 12 години зад решетките и на принудително лечение.

Той беше най-известният съветски политически затворник на своето време. Буковски първи разобличи съветския режим за това, че използва психиатрични болници за насилствено настаняване на дисиденти.

Преди години Буковски бе окачествен от "Ню Йорк таймс" като "герой от почти легендарен мащаб в съветското дисидентско движение".

През 1976 година на летището в Цюрих властите на СССР замениха писателя с осъдения на затвор в Чили лидер на комунистическата партия на тази страна Луис Корвалан.

След това Буковски пристига в Кембридж, където продължава да пише за политическите гонения в Съветския съюз. След това писателят е сред организаторите на кампанията за това Западът да бойкотира летните Олимпийски игри през 1980 г. в Москва.

Той силно искаше беззаконието на съветския режим да остане в миналото, но книгата му "И вятърът се завръща" е актуална и до днес, коментира журналистът правозащитник Зоя Светова пред "Ехото на Москва".

"Владимир Буковски беше велик дисидент, човек, който със своя живот показа как може да живее свободният човек в несвободна страна. Той казваше, че е нужна борба и че един човек може да се бори с режима и да побеждава. Това беше велик човек и аз съм уверена, че Русия ще го помни. Неговата книга "И вятърът се завръща" трябва да бъде Библия на онези хора, които се съпротивляват срещу беззаконието, случващо се в Русия", допълни Светова.

По думите ѝ първата си присъда Буковски е получил така, както и днешните обвиняеми по "московското дело" – за участие в демонстрации.

Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Путин, заяви, че Кремъл няма да коментира смъртта на съветския писател и дисидент.

"Никак не мога да коментирам", каза Песков в понеделник, цитиран от руски медии.

Споделяне

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?