На 89 години почина Збигнев Бжежински

На 89 години почина Збигнев Бжежински

Збигнев Бжежински е починал в четвъртък на 89 г. в САЩ, съобщиха световните агенции. Съобщението за смъртта му направи в социалните медии снощи дъщеря му Мика Бжежински, телевизионна водеща в Ем ЕС Ен Би Си, като го нарече ”най-вдъхновяващия, любящ и предан баща, което би могло да има едно момиче”.

Бжежински е американски политолог, държавен съветник по сигурността на американския президент Джими Картър, един от водещите идеолози на външната политика на САЩ.

Роден във Варшава на 28 март 1928 г. в семейството на дипломат, той израства в Канада. Получава бакалавърска и магистърска степен от университета Макгил, а университетът Харвард го прави доктор на философските науки. По-късно той става гражданин на САЩ.

От 1977 до 1981 г. Бжежински работи като държавен съветник по сигурността на американския президент Джими Картър и е известен със своята неотстъпчива политика спрямо СССР и подкрепата си за тренировъчните лагери в Пакистан и Афганистан, които са управлявани от пакистанските служби за сигурност и получавали финансова подкрепа от ЦРУ и британските МИ6.

Бжежински спомогна за събарянето на икономическите бариери между Съветския съюз, Китай и Запада и помогна на президента Картър за сближаването между лидерите на Египет и Израел Ануар Садат и Менахем Бегин, довело до споразуменията от Кемп Дейвид, припомня АП. Но годините на президента Картър бяха белязани също от кризата със заложниците в Иран, която стана символ на провалите на неговата администрация.

През последните години Бжежински участваше в усилията за приобщаване на бившите съветски републики към НАТО.

През 2009 г. пред чешката телевизия ЧТК Бжежински заявява: ”Източноевропейците да престанат да се държат като малки деца и да започнат да решават проблемите си сами, а не да пътуват до САЩ, за да се оплакват от руската агресия например ... Москва се опитва да възстанови влиянието си в Източна Европа, като използва икономически инструменти ... не трябва да се драматизират нещата, а да си дадете сметка, че щом има такъв проблем, отговорността за неговото решаване е на самите източноевропейци.“

Бжежински е автор на книгата "Голямата шахматна дъска“: Господството на Америка и нейните геостратегически императиви“ (1997).

Споделяне

Още от Общество

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?